Tekrar mı, teşvik mi?

Tekrarı teyit olan işler/muameleler ne kadar makbul ve geliştirici bir karakterle yenileyici ise,  haz vermeyen ve bağımlılık yapan davranışların yeknesak ve heyecansız tekrarları da  o kadar gevşetici   ve  sıkıcıdır.

Kendini keşfetmiş ruhlar akışkan ve değişkendirler. Sabiteleri ise ilkeleridir. O perspektifi koruyarak zamanın ruhuna, şartların kimyasına, çevrenin okunurluğuna önem verirler.

Teşebbüsü, teşvik esaslı ve tecdit merkezli tutmak, inkişafın dinamiğidir. Keşfe çıkan iradeler, kaşif ruhlardan kendi  hamurlarına  bir kap bulurlar ve yerleşirler. Rehberleri, onlara  deniz feneri gibi ışık tutarken  onlar ise  geleceğe yürürler.

İnsan, kendi keşfini yapmadan başkasının ahkam kestiği sathi tekrarlar ve kalıp kostümlerle nasıl fıtri  olabilir?

İsm-i a’zamına talipli olup  kendini tanıma zeminini bulmalı ki,  istediği  modelini ve fıtratının tercihlerini doğru seçsin.

Böyle vakitlerde, cüz-i irade,  dersine çalışması gereken bir öğrencidir. Ortak iradenin öğrencisi olarak  ferdi tercihlerini olabildiğince şahsi sınırlarında tutması gerekir. Bir başkası ile  ortak sorumluluğa ve beraberliğe yönelmesi halinde ise, zihnini aktifleştirip ortak aklın etkili bir üyesi ve oluşan iradenin bir  parçası ve kabullenicisi yapmalıdır.

Ortak irade, takdir ve tayin edilen bir emanet değildir. Ortakların maddi-manevi hukukunun eşitlik içinde sürece, kararlara, ehliyete ve kabullere yansıdığı yüksek beraberlik ruhudur.

Ortak irade; Şahsın ortak hukuk sınırlarında kaldığı, iradenin tabandan beslendiği, ihtiras ve israfın olmadığı, yeteneklerin yerli yerince  konuştuğu/konuşturduğu, ihtisasın   söz  sultanı   olduğu ve farklılığın en büyük sermaye kabul edildiği  kaliteli  yarıştır ki, müspet müsabakanın zembereği budur.

Fazilet yarışında, müspet müsabaka suretinde yek diğerine müzahir/yardımcı/destek olma asaleti vardır. Sistem, “bir vücudun azaları gibi” çalışır.

“Bir makinanın çarkları gibi” işleyen ihlas, yutkunmanın değil coşkunun teşviki ile taçlanmış takdir  civanmertliğidir.

Şimdi soru şu:
Şevk vermeyen tekrarların teşvik imkanı nedir?
Şevkle teşvik etmenin tekrarı nedir?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum