Teknesi ucuz parkı pahalı keyif

Teknesi ucuz parkı pahalı keyif

İstanbul'un gürültülü yaşamından uzaklaşmak ve stres atmak isteyenlerin yeni tutkusu küçük bir tekne satın alıp boş vakitlerinde balık tutmak.

En düşüğü 5 bin liraya alınabilen balıkçı teknelerini park etmek ise masraflı. En küçük teknenin yıllık park masrafı ortalama 7 bin TL.

İstanbul'un trafiğinden, gürültüsünden ve bütün stresinden kurtulmak isteyenler özellikle yaz aylarında denizi tercih ediyor. Özellikle, Bebek, Emirgan, İstinye, Yeniköy, Kireçburnu, Rumelikavağı gibi deniz kıyıları balıkçıların en fazla uğrak yerleri. Balıkları oltayla tutan ve günün en az 3 saatini denizde geçiren balıkçıların çoğu emekli. Bu işi yıllardan beri hobi olarak yaptığını anlatan Osman Yıldırım, 'Sabah 7'de balığa çıkıyorum. 10 gibi dönüyorum. Her çıktığımda 5 kilo tutuyorum. Bu ancak bize yetiyor. Komşuların ve etrafımızdaki yoksulların hakkını da veriyorum' söyledi.

PARK ÜCRETİ TEKNEDEN PAHALI

Balıkçı teknelerinin park masrafları ise maliyetinden pahalı. Ücretler teknelerin metrekaresine göre değişiyor. En küçük teknenin bağlama fiyatı yıllık ortalama 7 bin lirayı buluyor. Büyük teknelerde ise bu rakam 50-60 bin liraya kadar yükseliyor. Küçük bir teknenin yıllık vergi masrafı ise 250 ile 400 lira arasında değişiyor.

Teknelerin bakımını Rumelikavağı'ndaki dükkanında yapan İsmail ustaya göre küçük ve iyi bir tekne almak isteyenin 10 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Teknelerin yıllık bakımları ise 1500 TL'yi buluyor.

Yeni şafak