Tazminata zam geldi

Tazminata zam geldi

Artık tazminatını alamayan çalışanlar fon ile birlikte haklarına kavuşacak, bir gün bile çalışsa tazminatı hak edecek. Önemli olan kazanılmış hakların kaybolmaması ve özellikle kıdemde esas olan 30 günlük çalışmanın düşmemesi.

Bu günlerde kıdem tazminatı fonu tartışması yeniden alevlendi. Bir yanda o çalışmalar sürüyor. Bugün yüzde 90'a yakın tazminatını alamayan çalışanlar fon ile birlikte haklarına kavuşacak, bir gün bile çalışsa tazminatı hak edecek. Burada önemli olan kazanılmış hakların kaybolmaması ve mevcut durumdan geriye adım atılmaması. Özellikle kıdemde esas olan 30 günlük çalışmanın düşmemesi gerekiyor.

ŞARTLARI VAR

Mevcut durumda tazminat alabilmek için en az bir yıl çalışmış olmak gerekiyor. Tabii kendi kusurunuzun dışında işten çıkartılmanız şartı da var. Kıdem tazminatını hak etmek zorken almak daha da zorlaşıyor. A Haber'den Faruk Erdem yazısında bugün tazminatın nasıl hesaplanacağını anlattı. Çünkü bu konuyla ilgili yeni rakam da belli oldu. Maaşı ne olursa olsun işçiler için bir tavan belirleniyor ve kıdem tazminatı bu tavandan hesaplanıyor. Bu tavanın üzerindeki maaşlar dikkate alınmıyor. Ama aşağısında alıyorsanız maaşınız geçerli oluyor. Buna göre 01.01.2016-30.06.2016 tarihleri arasında kıdem tazminatları en fazla 4.092,53 TL'den hesaplanacak. Brüt maaşınız bu rakamın üstünde olsa da çalıştığınız her yıl için alacağınız para 4.092 lira 53 kuruş olacak.

PARAYI ARTIRAN İNCE AYRINTI

Tazminat hesabı yapılırken ince bir ayrıntı var. Tavan ücretin dışında sizin brüt maaşınızı belirleyen kriterler değişiyor. Yani sadece size ödenen maaş değil aldığınız tüm nakit ücretler brüt hesaba katılıyor. Böylece tazminata esas brüt ücret yükseliyor.

PEKİ NE YAPMALI?

Öncelikle aldığınız maaşın tamamının bordroda görünmesine dikkat edin. Yüksek maaş alıp asgari ücretten gösteriliyorsanız tazminatınız da düşecektir.

Ek ödemeleriniz varsa bunların da tazminata eklenmesini sağlayın. Burada ölçü, para olarak ödenmesi, sürekli olması. Yani belli dönemlerde ödenenlerin bir faydası olmuyor. Bu düzenli ödeme aylık olduğu gibi yıllık da olabilir. (Düzenli verilen ramazan yardımı ya da yıllık ikramiye gibi)
İçine para yüklenen otobüs kartı ve yemek kartları da düzenli ise brüt maaşa eklenir. Yemek parası düzenli veriliyorsa bu da eklenir.

Örneğin bir çalışanın brüt maaşı 3 bin lira. Bu çalışan her ay 500 lira da prim alıyorsa, 10 yıl sonunda alacağı tazminat 30 bin lira değil 35 bin lira olacak. Bu hakkını kullanmasa bu işçi 5 bin lira daha az tazminat alabilir.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.