Tataristan'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Nurcu kadınlar' mektubu

Tataristan'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Nurcu kadınlar' mektubu

70-80 yaşındaki Tatar nenelerini zorla evlerinden alıp sorguya çekiyorlar

RİSALEHABER

Tatar yazar Fevziye Bayramova, Rusya'nın baskı uyguladığı, hapse attığı Tataristan Müslümanları hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir mektup yazdı.

Türkiye ile irtibatı olan ve geçmişte merhum Mushin Yazıcıoğlu ile de görüşen Bayramova, Rusya'nın yaşlı kadınlara Risale-i Nur okuduğu için baskın düzenlediğini, onları para ve hapis cezasına çarptırdığını vurguladı.

Bayramova'nın mektubu şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a açık mektup

Sayın Recep Tayyip Erdoğan!

Size Tataristan Cumhuriyeti'nden müracaat etmeye mecburuz, çünkü Rusya'da maalesef Müslümanlara yardım edecek devlet liderleri yok. Aksine, burada Müslümanları yok etme politikası devam ediyor, onlar yıllarca hapse atılıyor, işlemedikleri suçlarla suçlanıyorlar. Kırım-Kafkas ve İdil-Ural Müslüman erkekleri Sibirya hapishanelerine yollanıyor. Şimdi sıra Müslüman Tatar kadınlarına geldi, çeşitli nedenlerle onlara karşı ceza davaları açıldı, mahkemeleri bekleniyor. 

60-80 yaşlarındaki emekli kadın öğretmenleri suçluyorlar!

Tataristan Cumhuriyeti Yarçallı (Naberejnıye Çelnı) şehrinde Türkiyeli din alimi Said Nursi'nin eserlerini okumakla suçlanan bir grup Tatar kadına karşı ceza davası açıldı. İddiaya göre, onlar güya Rusya'da yasaklı Nurcular Örgütünün üyeleriymiş, Said Nursi'nin fikirlerini yayıyorlarmış, evlerinde 'gizli medreseler' açıp Said Nursi'nin kitaplarını okuyorlarmış. Güya ölüme olumlu bakarak bu fikirler için kendilerini feda etmeye hazırlarmış... Ve bu anlamsız suçlamalar 60-80 yaşlarındaki Tatar kadınlarına yöneltiliyor! Halbuki bunların çoğu yüksek öğrenime sahip emekli öğretmenlerdir!

25 Mart 2020 tarihinde bu yaşlı Müslimelerin evlerinde aramalar yapılmış, dini kitaplar, çocukları ve torunlarına ait dizüstü bilgisayarları ve cep telefonları alınmış. Ve bunlar koronavirüs salgını ve ülkede karantina ilan edildiği kritik zamanda yapılıyor! Yaşlı kadınlar bulundukları yerlerden alınıp, korkutularak polis merkezine götürülmüş, sorguya çekilmişler.

'Çocuklarınız ve torunlarınız' var diye korkutuyorlar

Risale-i Nur'ları okuyan 62 yaşındaki emekli öğretmen Nakiye Şarifullina'yı 'Nurcu kadınlar örgütü hücre başlığı' diye kayda almışlar. Akrabalarında yaptığı Kur'an dersinden dönerken gece saat 10'da sokakta tutuklanarak polise götürüyorlar. Hemen mahkeme açıp Nakiye Şarifullina toplum için tehlikeli diye karar verilerek ev hapsine alınıyor. Bacağına elektronik kelepçe takılarak iletişimi yasaklanıp devamlı olarak sorgulamaya götürülüyor. Şehirde koronavirüs hastalığının yaygın olmasına rağmen, davaya tanık olarak 70-80 yaşındaki Tatar nenelerini zorla evlerinden alıp sorguya çekiyorlar. Polisler tarafından bu sorgulamalar bugüne kadar devam ediyor. Bu yaşlı hanımları birbirlerine karşı ifade vermeye ikna ediyorlar, 'pişmanım' diye imza attırmaya çalışıyorlar, 'çocuklarınız ve torunlarınız' var diye korkutuyorlar.

Kuran'ı okuyan, İslam'ı yaşayan başkalarına anlatanları bekleyen ceza

2014 yılında da Nakiye Şarifullina Nurcular Örgütüne mensup diye mahkum edilmişti. O zaman o 'Türkiye'nin önderliğinde büyük bir Turan devleti kurma ve pantürkizm (Türkçülük)' ile suçlanmıştı. Mahkeme 7.000 ruble emekli maaşı alan Nakiye Şarifullina'yı 100.000 ruble para cezasını ödemeye mahkum etti! Şimdi ise Rusya kanunları daha da sert uygulamalar getirdi: 282. ekstremizm (yani aşırıcılık) maddesi ile mahkum edilenlere 400.000 ruble ile başlayan para cezası ile 6-10 yıl arası hapis cezası veriliyor. Rusya'da böyle acımasız bir ceza, Kuran'ı okuyan, İslam'ı yaşayan, İslam'ı başkalarına anlatmaya çalışanları hatta yaşlı kadınları bile bekliyor.

Rusya insan hakları örgütleri de Risale-i Nur'un faydalı olduğunu biliyor

Sayın Recep Tayyip Erdoğan!

Din alimi Said Nursi'nin şahsına büyük saygı duyduğunuzu biliyoruz. Said Nursi'nin kitapları Rusya dışındaki herhangi bir ülkede yasaklanmadığını da biliyoruz. Buna karşılık, Avrupa Mahkemesi, onun bu dini-felsefi eserlerinin insani bir yönelime sahip olduğunu ve insanlık dünyasına herhangi bir tehlike oluşturmadığını belirtmiştir. Bunu Rusya insan hakları örgütleri de biliyorlar, ancak Müslümanların dinini öğrenmesine ve İslam'ı yaymasına izin vermemek için, sanki bir örgüt üyesi diyerek cezalandırılıyorlar.

Sayın Cumhurbaşkanımız!

Suçsuz suçlanan bu Müslümanları savunmanız için sözünüzü söylemenizi bekliyoruz! Bu, Sizin Said Nursi hazretlerini ve onun eserlerini savunmanız olacaktır, onun ruhuna güzel dua olarak erişir, inşallah. Ve bu, Rusya Müslümanlarının, bu yaşlı Tatar hanımların mahkemelerden ve hapishanelerinden kurtulmalarına yardım edecek diye umid ediyoruz.

Büyük saygılarımla Fevziye Bayramova,
Yazar, Tarih Bilimleri Doktora Adayı,
Tatar Halkının Milli Meclis Başkanı.
2020, 22 Ekim.
Tataristan Cumhuriyeti Yarçallı şehri.

Mektubun Tatarca orjinali ise şöyle:

Төркия Җөмһүрияте Президенты
Рәҗәп Таип Эрдоганга
Ачык хат – Мөрәҗәгать

Хөрмәтле Рәҗәп Таип Эрдоган әфәнде!

Сезгә Татарстан Республикасыннан мөрәҗәгать итәргә мәҗбүрбез, чөнки Россиядә мөселманнарга ярдәм итәрлек дәүләт җитәкчеләре юк. Киресенчә, биредә мөселманнарга карата юк итү сәясәте алып барыла, аларны кылмаган җинаятьләрдә гаепләп, озак елларга төрмәләргә утырталар. Кырым-Кавказ-Идел-Урал мөселман ир-атлары бер гаепсезгә Себер төрмәләрендә газап чигә. Инде чират татар хатын-кызларына да җитте, төрле сәбәпләр табып, мөслимәләргә каршы җинаять эшләре ачылды, судлар көтелә. Татарстан Республикасының Яр Чаллы шәһәрендә, төрек дин галиме Сәет Нурси хезмәтләрен өйрәнүдә гаепләп, бер төркем мөслимәләргә каршы җинаять эше ачылды. Имеш, алар Россиядә тыелган “Нурчылар” оешмасында торганнар, аның идеяләрен таратканнар, квартираларында “яшерен мәдрәсә” тотканнар икән. Имеш, алар үлемгә уңай караганнар,  шушы идеяләр хакына, үз-үзләрен корбан итәргә дә әзер булганнар... Һәм бу мәгънәсез гаепләүләр 60-80 яшьлек татар карчыкларына белдерелә! Барысы да диярлек югары белемле пенсионер укытучыларга!

2020 елның 25 мартында бу татар карчыкларының өйләренә бәреп кереп, астын-өскә китереп тентү уздыралар, хәтта балаларының, оныкларының ноутбукларын, кәрәзле телефоннарын җыеп алалар, дини китапларны, капчыкларга тутырып, алып чыгып китәләр. Бу бит пандемия вакытында, илдә самоизоляция игълан ителгән хәвефле чорда! Карчыкларның үзләрен исә теләсә кайда тотып алып, полиция бүлегенә китерәләр, анда куркытып һәм янап сорау ала башлыйлар. Пенсиядәге укытучы, 62 яшьлек Нәкыя Шәрифуллинаны “ячейка башлыгы” итеп “билгелиләр”, аны кодагыйларыннан Коръән ашыннан кайтып килгәндә, төнге сәгать 10-да урамда тотып алып, полициягә алып китәләр. Тиз арада суд ясап, Нәкыя Шәрифуллинаны, җәмгыять өчен куркыныч кеше, дип, өй сагына алалар (домашний арест). Аның аякларына чеп-богавы салалар, аралашуны тыялар, даими рәвештә сорау алуга (допрос) чакырта башлыйлар. Шулай ук шушы эш буенча шаһит булып барган 70-80 яшьлек карчыкларны да, шәһәрдә короновирус чире котыруга карамастан, өйләреннән мәҗбүри чыгарып, сорау алуга (допрос) йөртәләр. Органнар тарафыннан бу сорау алулар бүгенге көнгә хәтле дәвам итә, бу татар әбиләрен бер-берләренә каршы күрсәтмә бирергә үгетлиләр, үкенәм, дип кул куярга чакыралар, балалары-оныклары барлыгын “исләренә төшерәләр”...  

Шунысын да әйтергә кирәк, Нәкыя Шәрифуллина 2014 елда, “Нурчылар” оешмасында тора, дип, бер тапкыр хөкем ителгән иде. Ул вакыта аны, Төркия кул астында, Бөек Туран дәүләте төзәргә омтылуда, пантюркизмда гаепләгәннәр иде! Суд ул чагында Нәкыя Шәрифуллинаны 100 мең сум штраф түләргә хөкем итте,  бу бит аена 7 мең сум пенсия алган кешене шулай җәзаладылар! Хәзер исә Россия законнары тагы да катыланды, 282-нче экстремизм статьясы буенча хөкем ителүчене 400 мең сум штрафтан алып, 6-10 елга хәтле төрмә көтә. Россиядә Коръән укыган, дин тоткан, ислам гыйлемен башкаларга да таратырга тырышкан кешеләрне, хәтта олы яшьтәге хатын-кызларны да әнә шундый рәхимсез җәза көтә. 

Хөрмәтле Рәҗәп Таип Эрдоган әфәнде!

Без сезнең дин галиме Сәет Нурси шәхесенә зур хөрмәт белән каравыгызны беләбез. Сәет Нурси хезмәтләре, Россиядән кала, бер илдә дә тыелмаган булуын да беләбез. Киресенчә, Европа судлары аның дини-фәлсәфи хезмәтләре гуманитар юнәлештә булуын, кешелек дөньясы өчен бернинди дә куркыныч тудырмавын билгеләп үттеләр. Моның шулай икәнлеген Россия хокук яклау оешмаларында да беләләр, әмма мөселманнарга дин тотарга, ислам гыйлемен таратырга ирек бирмәс өчен, аларны шулай төркемнәргә бүлеп җәзалыйлар. 

Хөрмәтле Президент әфәнде! 

Без сездән гаепсезгә гаепләнгән шушы мөселманнарны яклап, үз сүзегезне әйтүегезне көтәбез! Бу сезнең Сәет Нурси хәзрәтләрен, аның хезмәтләрен дә яклавыгыз булачак, рухына дога булып барып ирешер, ин ша Аллаһ! Ә Россия мөселманнарына, олы яшьтәге бу татар хатыннарына судлардан һәм төрмәләрдән котылып калырга ярдәм итәр, дип өметләнәбез.

Ихтирам белән:
Фәүзия Бәйрәмова, 
язучы, тарих фәннәре кандидаты,
Татар халкының Милли Мәҗлес рәисе.
2020 ел, 22 октябрь.
Татарстан Республикасы, Яр Чаллы шәһәре.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum