Tarımda çalışanların sağlığı mercek altında

Tarımda çalışanların sağlığı mercek altında

Şanlıurfa'da, "Tarımda Çalışanların Sağlığı" çalıştayı yapıldı. GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagi, "Dünyada tarım, erken ölüm ve hastalıkların sık görülmesi nedeniyle en tehlikeli iş kollarından biri olarak tanımlanıyor.

 Ancak ülkemiz genelinde ve bölgemiz özelinde tarımda çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal sağlık düzeyinin belirlenmesi konusunda herhangi bir araştırma bulunmuyor" dedi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, dünyada tarımın en tehlikeli iş kollarından biri olmasına rağmen Türkiye'de tarımda çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal sağlık düzeyinin belirlenmesi konusunda yeterli çalışmaların yapılamadığını bildirdi. GAP Bölgesi'nde Tarımda Çalışanların Sağlığı projesi kapsamında Şanlıurfa'daki bir otelde "Tarımda Çalışanların Sağlığı" konulu çalıştay düzenlendi. Karahocagil, GAP'ın, Güneydoğu Anadolu Bölgesi halkının gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkanlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkıda bulunmak için geliştirilen bir proje olduğunu söyledi. GAP'ın Türkiye'nin en büyük bölgesel kalkınma projesi özelliği taşıdığını ve toplam yatırım değerinin 54 milyar lira civarında olduğunu hatırlatan, Karahocagil, GAP'ın en önemli ayağının tarım olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE'DE BU ALANDA ÇALIŞMA YAPILMIYOR

Türkiye'de çalışan nüfusun yüzde 25'inin tarımda istihdam edildiğine işaret eden Karahocagil, şöyle konuştu: "Dünyada tarım, erken ölüm ve hastalıkların sık görülmesi nedeniyle en tehlikeli iş kollarından biri olarak tanımlanmaktadır. Ancak ülkemiz genelinde ve bölgemiz özelinde tarımda çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal sağlık düzeyinin belirlenmesi konusunda herhangi bir araştırma bulunmamaktadır. Bu anlamda Harran Üniversitesi ile GAP Bölgesi'nde Tarımda Çalışanların Sağlığı projesini hazırlayarak uygulamaya koyduk. Tarımda çalışanların genel sağlık durumunun belirlenmesini, ihtiyaçlarının tamamlanmasını, tarım işverenlerinin tarım sağlığı ve güvenliğine yönelik bilgi, tutum ve davranışlarının saptanmasını, zirai ilaç satanların pestisitlerin insan sağlığına etkileri konusunda bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenmesi ve araştırma sonuçlarına dayalı müdahale programlarının geliştirilmesini amaçlıyoruz."

TARIM AÇISINDAN EN ÖNEMLİ KENTLERDEN BİRİ

Projenin araştırma ayağının geçen yıl tamamlandığını ve hazırlanan raporun ilgili yerlere sunulacağını vurgulayan Karahocagil, bunun için çeşitli uygulamaların yapılacağını belirtti. Harran Üniversitesi (HRÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu da, Şanlıurfa'nın tarım açısından en önemli kentlerinden biri olduğunu belirterek, tarımda çalışanların sıkıntılarını gidermek için çalıştıklarını kaydetti. Programda proje sorumlusu Prof. Dr. Zeynep Şimşek, araştırmada elde edilen verileri katılımcılara anlattı. Çalıştayda ayrıca Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanlığınca hazırlanan "Tarladaki hallerimiz" konulu fotoğraf sergisi de açıldı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.