Tarihte bugün; Adnan Menderes ve Çanakkale davası

Tarihte bugün; Adnan Menderes ve Çanakkale davası

Tarihte bugün köşemizde seçilmiş bir Başbakanı deviren Cunta'nın Demokrat Parti üzerindeki algı oyunlarından biri var.

Tarihler 10 Mart 1961'i gösterdiğinde dönemin "Seçilmiş" Başbakanı Adnan Menderes ve hükümetinin yargılamalarından biri daha karara bağlandı. Bu davanın ismi "Çanakkale Davası" idi ve Anayasa'nın dönemin CHP'si için nasıl çalıştığını kanıtlar nitelikteydi.

Çanakkale Davası nedir?

Menderes ve üç eski Çanakkale milletvekilinin sanık olarak bulundukları bir dâvadır. 27 Aralık 1960 tarihinde başlamış 10 Mart 1961 tarihinde bitmiştir.

Savcı tarafından okunan kararnamede, Çanakkale'de meydana gelen bazı olayları incelemek üzere C.H.P. tarafından gönderilen bir parti heyetinin, Menderes'in emriyle Çanakkale'ye sokulmak istenmediği, bunun üzerine bazı çirkin olayların meydana geldiği belirtilmiş, Anayasanın ihlâl edilmiş olduğu ileri sürülmüştür.

Menderes, yaptığı savunmada, olayların karşılıklı tahriklerden ileri geldiğini söylemiş, öbür sanıklar da olaylarla bir ilgileri olmadıklarını belirtmişlerdir. Okunan kararda, bu dâvanın da, Anayasayı ihlâl suçunun açıkça kanıtı olarak kabul edildiği belirtilmiştir.

CHP heyetine yönelik saldırı anayasa suçu kabul edildi!

Çanakkale davası 10 Mart 1961'de tartışmalar ile bitti. CHP'li vekiller ile DP'li vekiller arasındaki bir sürtüşmenin Anayasa ihlali olduğunu savunan Cuntacı hakimler, Demokrat Parti'yi ve Menderes'i kasti olarak zan altında bırakıyor ve ağır ithamlar ile köşeye sıkıştırmaya devam ediyorlardı.

10 Martta biten Çanakkale Davasının ardından Kayseri Olayları davası ile Yassıada zulümü devam etmiştir.

Risalehaber

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.