Swap nedir? Swap işlemi ne demektir? Swap işlemlerine neden sınır kondu?

Swap nedir? Swap işlemi ne demektir? Swap işlemlerine neden sınır kondu?

BDDK'nın gece saatlerinde aldığı bir karar ile Türkiye'de Swap işlemlerine yüzde 50 sınırlama getirildi. Pek çok vatandaş 'Swap nedir?' sorusuna yanıt arıyor. BDDK neden Swap işlemlerine sınır koydu?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gecenin ilerleyen saatlerinde bir karar alarak Swap işlemlerine sınır getirdiğini açıkladı. Haberin duyulması ile birlikte milyonlarca vatandaş Swap nedir? Swap işlemi ne demektir? sorularına yanıt arıyor.

BDDK'nın kararı şu şekilde;

"Bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurt içi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %50’sini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

Swap nedir?

Swap işlemi bir takas sözleşmesidir. İki taraf arasında bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olarak farklı faiz ödemelerini veya döviz cinsini karşılıklı olarak değiştirdikleri takasa verilen addır.

Swap neden sınırlandı?

BDDK'nın bu kararı almasındaki amaç TL-Döviz Swap'ını önleyip ülkeden döviz çıkışını azaltmaktır.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.