Süt üreticisine müjde

Süt üreticisine müjde

Edirne Merkez ilçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, süt üreticisinin nisan ve mayıs aylarında yüzünün güleceğini söyledi.

Suiçmez, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği istişare toplantıları sayesinde çiğ süt satış fiyatlarındaki piyasalardaki istikrarsızlığın nisan, mayıs aylarında ortadan kalkacağının müjdesini verdi. Çiğ süt kilogram fiyatının 1 lira 15 kuruş olduğunu belirten Suiçmez, nisan ya da mayıs ayında beklenen fiyat artışının gerçekleşeceğini söyledi.

“TÜRKİYE'DE ARZ TALEP DENGESİ SIKINTISI OLUŞTU”

Türkiye'nin yaşanan bazı olaylardan dolayı arz talep dengesi sıkıntısı oluştuğunu ifade eden Suiçmez, “Yeni hükümetimizin kurulması ile birlikte, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız hızlı bir şekilde bölgelerde toplantılara başladı ve direkt üretici ile irtibatlar kurarak, kendisi de bu sahada alın teri, el emeği ile uğraşan üreticilerimizden direk sorunlarla ilgili bilgiler aldı. Tabi bu arada bize de bilgiler geldi, çeşitli sorunlar geldi, süt fiyatlarında bir belirsizlik meydana çıktı. Buna sadece tek taraflı bakmamak lazım, bölgesel coğrafyamızda yaşanılan bir takım olaylardan dolayı, Türkiye de arz talep dengesi sıkıntısı oluştu. İhracatta biraz sıkıntılar oldu savaşlar nedeniyle, olumsuz olaylar nedeniyle. Burada biz şunu hep savunduk dedik ki hep burada bir sıkıntı varsa bu sıkıntıyı el birliği ile paylaşalım. Sadece bu üreticiye yansımasın” dedi.

“HAZİRAN AYI 2014 YILINDAN BERİ SÜT FİYATLARINDA ARTIŞ OLMADI”

Haziran ayı 2014 yılından beri süt fiyatlarında artış olmadığını belirten Suiçmez, “Nisan- Mayıs aylarında piyasalarda oluşan sıkıntı biraz daha rahatlayacak” diye konuştu.

Yeni düzenlemeler kapsamında ilk adım, besicilere yönelik desteklerden başlamak üzere süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, yem desteği gibi 60'a yakın kalemde verilen desteklerin sadeleştirilmesi olacağını belirten Suiçmez, şöyle devam etti:

“Sayın Bakanımızın da belirttiği gibi, 7 bölgede toplanarak bu sorunlar gündeme getirilecek. 29-30 Ocak tarihlerinde de Bursa da toplantı yapılacak. İnşallah bizde Edirne süt ürünleri başkanı olarak bende oraya katılacağım. Bu arada hayvancılık süt hayvancılığı ile ilgili sayın bakanımız biden de görüş alacak. Ben inanıyorum Nisan- Mayıs aylarında piyasalarda oluşan sıkıntı biraz daha rahatlayacak. Geçen sen verilen desteklerin yüzde 40 daha fazla destek ve teşvik verilmesi için bakanımız çalışmalar yaptırdığını biliyoruz. 5-6 ay belirsizlik daha bir 5-6 ay döneme de yansıdı. Haziran ayı 2014 yılından beri süt fiyatlarında artış olmadı bu arada maliyetler girdi. Maliyet fiyatlarını biraz geri çekebilirsek bu fiyatlarla daha iyi para kazanır hale geliriz. Bakanlığın yaptığı süt ve süt ürünlerin ihracatta teşvik kapsamına alınması, 3-4 ay sonra piyasalara da yansıyacaktır. Sanayicimiz de mallarını ihraç etme yolunda devletimizden destek alınca piyasadaki arz talep dengesi bir yerde revize edilmiş olacak.”

IHA


   

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.