Sürücülerin kalın giyinmesi kaza riskini artırır

Sürücülerin kalın giyinmesi kaza riskini artırır

"Güvenli ve ileri sürüş teknikleri uzmanı Tosun: Hava ne kadar soğuk olsa da direksiyon başında kalın giysilerden kaçınılmalı.

Güvenli ve ileri sürüş teknikleri uzmanı Murat Tosun, hava ne kadar soğuk olursa olsun direksiyon başında kalın giysilerden kaçınılması gerektiğini belirterek, "Sıcak hava beraberinde uykuyu da getireceği için refleksler zayıflayacak ve kaza riskini de beraberinde getirecektir. Aracın içi 22-23 derece olmalı" dedi.

Tosun, Türkiye'nin birçok yerinde okulların tatil edilmesine, ulaşımda güçlüklere ve trafik kazalarında artışa yol açan karlı havada araç kullanımı teknikleri konusunda AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Karda araç kullanmanın hem sürücü hem de araçtaki diğer yolcular için hayati önem taşıdığını vurgulayan Tosun, sürücülerin, karlı havalarda birkaç küçük noktaya dikkat ederek sürüş güvenliğini sağlayabileceklerini söyledi.

Tosun, karlı zeminlerde ilerlemenin en önemli kuralının "doğru lastiklerle yola çıkmak" olduğunun altını çizerek, "Bu nedenle de aracınızdaki 4 lastiğin de kış lastiği olmasına dikkat edin. Yalnızca çekişin olduğu lastiklerde kış lastiği kullanılması, yol tutuşu için yeterli değildir" diye konuştu.

Kar ve buz üzerinde etkin yol tutuşu için lastik hava basıncının, önerilen değerlerin altında veya üstünde olmamasının önemine dikkati çeken Tosun, ideal tutunma için lastik üreticisinin belirttiği hava basıncının şart olduğunu ifade etti.

- "Gaza ani ve çok yüklenmeyin"

Tosun, karlı ve buzlu yollarda daha düşük hızda araç kullanılmasının önemine değinerek, seyir halindeyken hızın yavaş yavaş artırılması gerektiğini aktardı

"Gaza ani ve çok yüklenirseniz aracınızda kış lastiği olmasına rağmen tekerlekler patinaja düşebilir ve tutunmayı kaybedersiniz" diyen Tosun, karlı ve buzlu zeminlerde fren mesafesi uzayacağı için takip mesafesinin daha fazla tutulması gerektiğinin altını çizdi.

Tosun, "Bu gibi sert havalarda aracınızın tepkileri değişeceği için hızlı direksiyon hareketleri yapmayın. Aracın motor suyunun donmaması için antifriz kullanılmalı, bir tamircide antifriz miktarı kontrol ettirilmeli. Eğer araçta yeterli antifriz yoksa ve donmuş haldeki araç çalıştırılmak istenirse motorun bloğu çatlayabilir, araca yeni motor almak zorunda kalınır" ifadelerini kullandı.

- "Daha iyi görüş için antifrizli cam suyu kullanılmalı"

Yolda seyir halinde görüşü engellememesi için aracın camları ve kaportası üstündeki karların yola çıkmadan mutlaka temizlenmesi gerektiğini belirten Tosun, daha iyi bir görüş için antifrizli cam suyu kullanılması ve cam suyunun yola çıkılmadan kontrolünün de önemli olduğunu anlattı.

Tosun, özellikle büyükşehirlerde yaşayanların ve dağ geçişi gibi zorlu parkurlarda araç kullanacakların, araçlarında içme suyu ve atıştırmalık yiyecek bulundurmasının hayati önem taşıdığını kaydederek, "İstanbul'da daha önce özellikle Boğaz Köprüsü'nde çalışma başlatıldığında, eve varış süresi 8 saati bulmuştu. Bu gibi bir durumda açlık ve susuzluk sürücüyü güçten düşürebilir ve sürüş sırasında dikkatini kaybetmesine yol açabilir. Bu da kazaya neden olur" dedi.

- "Aracın içini fazla sıcak tutmayın, çok kalın giyinmeyin"

Hava ne kadar soğuk olsa da direksiyon başında kalın giysilerden kaçınılması uyarısında bulunan Tosun, dışarı çıkarken giyilen kalın giysilerin, mont, bere ve eldivenin araç içi ısındıktan sonra çıkartılması gerektiğini vurguladı.

Tosun, aracın yaşam alanının çok sıcak yapılmamasını isteyerek, önerilerini şöyle sıraladı:

"Sıcak hava beraberinde uykuyu da getireceği için refleksleriniz zayıflayacak ve kaza riskini beraberinde getirecektir. Aracın içi sizi üşütmeyecek kadar soğuk, buğu yapmayacak kadar sıcak olmalı. Genellikle bu da 22-23 dereceye karşılık gelir. Isınan hava yükseleceği için araç içinde havalandırmayı ön cama ve yere üfletin. Direkt göğüse sıcak hava gelmesi hem camlarda buğu oluşmasına hem de sizin sıcak hava nedeniyle uykunuzun gelmesine neden olur."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.