Suriyelilerin eğitiminde AB'den Türkiye'ye övgü

Suriyelilerin eğitiminde AB'den Türkiye'ye övgü

Türkiye'nin Suriyelilerin mesleki eğitimine ilişkin gösterdiği çaba, AB Ülkeleri Mesleki Eğitim ve Hayatboyu Öğrenmeden Sorumlu Üst Düzey Yöneticiler Toplantısında takdirle karşılandı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Mustafa Hilmi Çolakoğlu toplantıya temsilen katıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Hollanda'nın dönem başkanlığında Amsterdam'da 15-16 Şubat'ta yapılan AB Ülkeleri Mesleki Eğitim ve Hayatboyu Öğrenmeden Sorumlu Üst Düzey Yöneticiler Toplantısına Türkiye'yi temsilen katıldığını bildirdi.

Toplantıda AB ülkelerinden 200 yönetici, uzman ve araştırmacının yer aldığını belirten Çolakoğlu, istihdam öncesi mesleki eğitimin yanı sıra istihdam sonrası hizmet içi eğitim, gelişen teknoloji ve yeni ihtiyaçlar karşısında çalışanların iş güvencesi konularının toplantıda ele alındığını dile getirdi.

Türkiye'nin çabaları takdirle karşılanıyor

Çolakoğlu, yazılı gündemde olmadığı halde, Suriyeli göçmenlerle ilgili sorunların da toplantıda görüşüldüğüne işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:"Suriyelilerin dil sorunun yanı sıra nasıl meslek kazandırılıp ekonomiye katkı sağlayacak duruma gelebilecekleri konuşuldu. Bu kapsamda, 2,5 milyonun üzerinde göçmene kapısını açan ve göçmenlere mesleki eğitim vermek için çalışan Türkiye'nin çabaları takdirle karşılandı. Mesleki eğitimde gösterdiği ilerleme de takdir edildi.

Başarı sağlayacakları mesleklere yönelmeleri sağlanacak

Bu insanların kendi mesleklerini icra edip hayatlarını sürdürebilecek ekonomik yetkinlik ve bağımsızlığa kavuşmalarını sağlamak temel amacımız. Bu nedenle, Suriyeli çocukların ve gençlerin hangi mesleki bilgi ve becerilere sahip olduklarını ve hangi mesleklerde başarı sağlayacaklarını tespit ederek onları eğitimine yöneltmeye çalışıyoruz."

Çolakoğlu, toplantıda ayrıca AB ülkelerinin ekonomik rekabet gücünün artırılması için gençlerin daha ileri teknoloji içeren alanlarda bilgi ve becerilerle donatılması, fertlerin en az bir meslek sahibi olması gerektiği, eğitimde küresel teknolojik gelişime ayak uydurabilmek için sürekli reforma ihtiyaç duyulduğu yönündeki görüşlerinin ele alındığını aktardı.

Türkiye'de bulunan 5-17 yaş arasında yaklaşık 620 bin Suriyeli çocuğun 310 binine eğitim verdiğine dikkati çeken Çolakoğlu, yıl sonuna kadar 450 bin Suriyeli öğrenciye ulaşılmasının hedeflendiğini anımsattı.
Çolakoğlu, MEB'in, Suriyeli çocukları Türkiyeli akranlarıyla ayırmadığına işaret ederek, misafir kültürü çerçevesinde daha çok ilgi gösterildiğini de kaydetti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.