Suriye'de bir millet yok oluyor

Suriye'de bir millet yok oluyor

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, Suriye'deki iç savaşla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü İşbilir "Suriye krizi 4.yılına girerken tarihin en korkunç insani felaketi devam ediyor. Uluslararası kurumları adım atmaya çağırıyoruz" dedi.
 
Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'deki iç savaşta üç yılın sonunda ülke nüfusunun yarıdan fazlasının insani yardıma muhtaç hale geldiğini, 150 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini bildirdi.
 
Suriye'deki 3 milyona yakın insanın komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldığını, 3 milyona yakın evin kullanılamaz hale geldiğini, ülkenin alt yapısı, sağlık ve enerji tesisleri, eğitim sistemi, tarihi mirasının büyük oranda tahrip edildiğini anlatan İşbilir, ülkenin yeniden imarı için yaklaşık 200 milyar dolar kaynağa ihtiyaç olduğunun ifade edildiğini kaydetti. 
 
Rejim güçlerinin bazı bölgeleri abluka altına alması sonucu Doğu Guta ve Yermuk'ta açlıktan ölümlerin gerçekleştiğini belirten İşbilir, en son Şam yakınlarındaki Hacer-i Esved'de 43 kişinin açlıktan ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybettiğini, şiddetli kış şartlarının etkisiyle donarak ölüm vakaları olduğunu aktardı. 
 
"Tarihin, en korkunç insani felaketlerinden biri yaşanıyor"
 
İşbilir, Suriye'nin, halen, tarihin en korkunç insani felaketlerinden birisini yaşamaya devam ettiğine dikkati çekti.
 
Suriye'de bu insani felaket tüm şiddetiyle yaşanırken devam eden savaşa müdahil olan bölgesel ve küresel güçlerin adeta iç savaşın bitmemesine yönelik tavırlar sergilediklerini aktaran İşbilir, şunları kaydetti:
 
"Cenevre görüşmeleri sonuçsuz kaldı. BM başta olmak üzere uluslararası örgütler krizin bitmesine yönelik hiçbir somut adım atmadı. İnsani felaketin yaşandığı bölgelere yönelik insani yardım koridorları açma teşebbüsleri sonuçsuz kaldı. Esed güçleri tarafından defalarca kimyasal silah kullanıldığı ve atılan binlerce varil bombalarıyla bir halk ve ülke sistematik olarak yok edildiği halde uluslararası kamuoyu konuya ilgisiz kaldı. Baas rejiminin desteğiyle Suriye'nin bazı bölgelerinde faaliyet gösteren IŞİD tarzı yapılanmalar ve bunların medya yansımaları Suriye halkının demokrasi, adalet ve özgürlük taleplerine zarar vermek için bilinçli olarak kullanıldı."
 
"Suriye Suriyelilerindir"
 
Suriye'ye yönelik insani yardım kampanyalarının başta Türkiye'de olmak üzere tüm dünyada hiç duraksamadan devam ettiğini hatırlatan İşbilir, bu sene "Sana İhtiyacım Var" başlığı altında Türkiye'de başlatılan kampanya çerçevesinde yaklaşık bin tır insani yardımın Suriye'ye ulaştırıldığını belirtti.
 
Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, Suriye'deki insanlık krizinin sonlandırması için uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunarak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
 
" Suriye krizi dördüncü yılına girerken, 21. yüzyılda tarihin en korkunç insani felaketi tüm dünyanın gözleri önünde devam ediyor. Bir ülke yok ediliyor. Bir halk katlediliyor. Bir halkın geleceği elinden alınıyor.
 
Uluslararası Rabia Platformu olarak uluslararası kamuoyunu, BM ve İİT başta olmak üzere tüm uluslararası kurumları bu insani felakete karşı etkin adımlar atmaya çağırıyoruz. BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerini insafa davet ediyoruz. Başta İran ve Rusya olmak üzere bölgesel güçleri Suriye'deki rejimin bu vahşetine ortak olmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz.
 
Bölge halkları Suriyeli kardeşlerinin yanında olmaya, yuvalarını onlara açmaya, merhamet ellerini onlara uzatmaya devam edeceklerdir. İnsani yardım kampanyaları ve standartları yüksek kamplarla Suriyelileri en iyi şekilde misafir eden Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne, sivil toplum kuruluşlarına küresel insani yardım faaliyetleri yapan ve Suriyelilere kucak açan diğer ülke ve sivil toplum kuruluşlarına da teşekkür ediyoruz.
 
İslam dünyasını ve insanlığı Suriye'deki kriz bitene kadar Suriyelilere yardımda duyarlılığa davet ediyoruz. Geçtiğimiz üç yıl boyunca hayatını kaybeden Suriyelilere Allah'tan rahmet diliyoruz. Hür ve demokrat Suriye'nin inşası yolunda mücadele eden Suriyelilerin sonuna kadar yanlarında olacağımızı ilan ediyoruz.Suriye Suriyelilerindir."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum