Sulh Çubuğu

Ceroke kabîlesi reisi Saldıran Boğa, yardımcısı Sakar Kartal, kabîlenin şamanı Kanadıkırık Baykuş, yardımcısı Savaşamayan Akbaba ile birlikte; Mohikanların şefi Uluyan Kurt ve yardımcıları Okatan Tay ile Paçalı Ördek’i Missisipi Çayırında karşıladı.
-: Selâm Cerokelilerin büyük reisi!
-: Selâm Mohikanların büyük reisi! Bu Sakar Kartal.
-: Ugh.
-: Bu Kanadıkırık Baykuş.
-: Ugh.
-: Bu Savaşamayan Akbaba.
-: Ugh. Bu Okatan Tay.
-: Ugh.
-: Bu Paçalı Ördek.
-: Ugh.
-: Büyük reis! Buraya, şu solukbenizli avcı Meraklıgöz Zaharya için geldim. Bildiğiniz gibi, Missisipi’nin öte yanındaki büyük çayırlarda, biz kırmızı derililer, atalarımızın yaptığı gibi hür bir şekilde çadır kurar ve yaban öküzü avlardık. Canımız sıkıldıkça kendi aramızda kavga eder; sonra sulh çubuğu içerdik.
-: Ugh.
-: Sonra solukbenizliler geldi. Çayırlarımıza ve bufalolarımıza göz dikti. Biz onlara karşı oklarımızla, baltalarımızla karşı koyduk. Onların demirden atları, uzun kılıçları ve ölüm kusan sopaları vardı. Topraklarımıza kaleler kurdular. Bizim her işimize karıştılar.
-: Ugh.
-: Onlardan iyi solukbenizliler, bize ateş suyu verdi. Ölüm kusan sopalardan verdi. Karşılığında şu değersiz sarı taşlardan aldılar.
-: Ugh.
-: Biz ateş suyunu içip, ölüm kusan soparalarımızla bazen Kızılderili kardeşlerimizi, bazen solukyüzlüleri öldürdük.
-: Ugh.
-: Apaçiler bizim kabîlenin eski düşmanlarıdır. Onları boyunduruk altına almak üzere idik ki, bu solukbenizlilerin yeni büyük büyük reisi, Çanstondaki kalede oturur oturmaz işlerimize karışmaya başladı. Düzenimizi bozdu. Bize ateş suyu ve ölüm kusan sopa getiren solukyüzlülere engel olmaya başladı.
-: Ugh.
-: Şimdi biz ne yapacağız? Bizim büyük şaman öldü. Totemlerimizden haber getirecek kimsemiz kalmadı. Uluyan Kurt konuştu.
-: Saldıran Boğa dinledi. Kardeşim haklı. Bu avcı, solukyüzlülerin büyük büyük reisine güveniyor olmalı. Önüne geleni bağlıyor. Kaledeki demirli odaya hapsediyor.
-: Ugh.
-: Bizim büyük şaman Kanadıkırık Baykuş’un yardımcısı çok yeteneklidir. Yanında yetişti. Çok savaştı. Şimdi Savaşamayan Akbaba olduğuna bakma. Totemlerle arası çok iyidir. Güzel haberler alır. Onu sana vereyim. Sana yol gösterir.
-: Ugh.
-: Dediğin gibi, şimdi Apaçilerle sulh yapmamızı istiyorlar. Savaş baltalarımızı toprağa gömmemizi; çayırlarımızı, yaban öküzlerimizi paylaşmamızı tavsiye ediyorlar. Bu olabilir mi? Olmaz, olamaz, olmamalı… Sen ve ben, iki büyük reis birleşirsek solukbenizlileri alt ederiz. Totemlerimiz, atalarımızın ruhları, şamanlarımız bizimle olsun! Saldıran Boğa konuştu.
-: Uluyan Kurt dinledi. Kardeşim büyük reise teşekkür ederim. Şaman Savaşamayan Akbaba’yı sevinçle kabîlemize kabul ettik. Buna karşılık, bu dostluğunuza bir şükran alâmeti olmak üzere yardımcım Okatan Tay’ı size verdim.
-: Ugh.
-: Sen ve ben, birlikte Apaçileri ve uzun kılıçları alt edeceğiz. Çayırlarımızı ve avlarımızı böldürtmeyeceğiz. Avcı Meraklıgöz Zaharya gibilere fırsat vermeyeceğiz. Uluyan Kurt konuştu.
-: Saldıran Boğa dinledi. Kardeşime teşekkür ederim. Sulh çubuğu hazır, buyur bir nefes çek!
-: Ugh.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum