Star yazarı Selahaddin E. Çakırgil'e çağrı: Said Nursi'nin Abdülhamid düşmanlığını ispatla!

Star yazarı Selahaddin E. Çakırgil'e çağrı: Said Nursi'nin Abdülhamid düşmanlığını ispatla!

Said Nursi, İslam alimi olarak yeri geldiğinde eleştirdi, uyardı, ikaz etti. Yeri geldiğinde de dua etti. Ama hiçbir zaman düşmanlık yapmadı. Çakırgil'e iddiasını ispatlama çağrısı...

RİSALEHABER

Star Gazetesi yazarı Selahaddin E. Çakırgil, Said Nursi'ye Abdülhamid düşmanı diyerek haksız bir ithamda bulundu.

Sultan Abdülhamid ile ilgili yazısına gelen okur mektubunu yorumlayan Çakırgil, "Mehmed Âkif’den, Elmalılı Hamdi’ye, o dönemin ateşli İslamcılarından Muhammed Şemseddin (Günaltay), Saîd Nursî ve Said Halim Paşa’ya kadar nice Müslüman şahsiyetler Abdulhamîd düşmanı idiler. Ama, o isimler, Abdulhamîd devrildikten sonraki 10 yıl içinde paramparça edilen Müslüman gücü karşısında, kendilerini hesaba çekmek bir yana, müslümanlara musallat olan emperial odakların uşaklarına tek kelime edebilmişler midir?" dedi.

Eleştirileri asla düşmanlık seviyesinde değildir, eserleri ortadadır

Bediüzzaman Said Nursi, Sultan Abdülhamid ile en temel hususlarda müttefiktir. İkisi de İslâm dünyasının ittihadını ve ümmetin ve memleketin selametini arzu etmiştir. Bediüzzaman'ın bazı konularda (istibdadın son dönemlerindeki bazı sert uygulamalar, hafiye teşkilatıyla ilgili bazı hususlar, yönetimde istişareye yeteri kadar yer verilmemesi gibi durumlar) kendisine yönelik eleştirileri olmakla birlikte bu tenkitlerinin yapıcı olduğuna dair beyanları ve lehte çalışmaları vardır. Ve bunlar asla düşmanlık seviyesinde tenkitler değildir. Eserleri ortadadır.

Said Nursi bu konularda ölçüyü İttihatçılar gibi kaçırmamaya ve bir zulme yol açmamaya özen göstermiştir. İslâmî ve müspet tenkit ölçülerini aşmamaya gayret eden Said Nursi hem bu eleştirilerini bir kısım grup ya da kişiler gibi “şahsi” boyuta indirgemeyip “temel esaslar” çerçevesinde yapmış hem de modernist düşüncelerin tesirine kapılarak değil “ehl‑i sünnet ve'l‑cemaat” çizgisini muhafaza ederek hareket etmiştir.

Said Nursi, emperial odaklara da uşaklarına da tavır koymuştur

Said Nursi, İngilizlerin İstanbul'u işgalinde hayatını ortaya koyarak Hutuvat-ı Sitte adlı eserini yazmış ve halkı işgalcilere karşı direnişe çağırmıştır. Said Nursi, emperial odakların uşaklarına da aynı mukabelede bulunmuş, sürgün ve hapishanelerde kalmasına rağmen Kur'an ve iman davasından asla taviz vermemiştir.

Buna rağmen Çakırgil'in Said Nursi'yi "Abdülhamid düşmanı" olarak göstermesi, emperial odaklara "tek kelime" edemediğini söylemesi hayretle karşılandı.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
11 Yorum