Sosyal medyanın yasaklanması İran'ın gündeminde

Sosyal medyanın yasaklanması İran'ın gündeminde

İran'da meclis sosyal medya konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bazı yetkililer yasaklama veya sınırlandırma yerine faydalı hale getirmekten yana.

İran Meclisi Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ahmed Bigdeli, İran resmi ajansı IRNA'ya yaptığı açıklamada, zararlı sosyal medya uygulamalarıyla mücadelenin sınırlamalarla değil faydalı uygulamaların oluşturulmasıyla mümkün olacağını ifade etti. 

Sosyal medyanın yasaklanması veya sınırlandırılmasının sorunlara kalıcı çözüm getirmediğini kaydeden Bigdeli, "İran'da yargı, meclis, hükümet ve çeşitli kurumlar sosyal medya meselesine farklı açıdan bakıyor ve farklı kararlar alıyor. Tek bir karar mercii olursa sonuca ulaşılabilir." dedi.

İran yargısı, 2 Ocak'ta sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirme kararı almıştı. Başsavcı Yardımcısı Cevad Cavidniya, kararın henüz uygulamaya konmadığını açıklamıştı.

İran’da FacebookTwitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı yasak. Meşhed kentinde Aralık 2017’de ekonomik sorunlar nedeniyle başlayıp diğer şehirlere rejim karşıtı protestolar olarak yayılan gösteriler sonrası Nisan 2018'de Telegram da kapatılmıştı. Buna rağmen şifre kırıcı programlar (VPN) kullanan İranlı kullanıcılar halen uygulamalara erişim sağlayabiliyor.

Ülkede internet kullanıcılarının yüzde 55'le en çok kullandıkları Telegram'ın ardından yüzde 23'le Instagram daha sonra ise Twitter geliyor.

Twitter ülkede yasak olmasına rağmen İran lideri Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif başta olmak üzere devletin üst düzey isimleri tarafından aktif olarak kullanılıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.