Sofralar onsuz olmuyor!

Sofralar onsuz olmuyor!

Türkiye'nin her yerinde sevilen ve tüketilen ama Karadeniz Bölgesi ve insanının vazgeçilmezi olan hamsinin faydaları saymakla bitmiyor.

İçinde sayısız mineral içeren hamsi; cilt,kalp,tırnak,saç,kan,damar sağlığı için harika bir besin. Hamsinin en önemli özelliği ise doğru pişirilerek tüketilmesi.

Karadeniz insanıyla özdeşleşen besin deyince herkesin aklına aynı şey geliyor: Hamsi! Türkiye'nin her bölgesinde tüketilmesine karşın Karadeniz kültürü ve mutfağının değişmez bir parçası olarak en çok yemeği bu coğrafyada yapılır. Hamsiyi sadece ızgara ve kızartma olarak pişirmeyi düşünmeyin hamsi birçok yemeği yapılabilen bir balık türüdür. İşte hamsiyle yapılan yemekler; Hamsi buğulama, hamsi tava, hamsi salatası, hamsili pilav, hamsili börek, pazılı (lamesli) hamsi, hamsili pide, hamsili poğaça, hamsikoli (hamsili mısır ekmeği), kiremitte hamsi, sirkede hamsi, hamsi salamurası, hamsi kuşu (hamsi puli) ve hamsi köftesidir.

Taze hamsi nasıl anlaşılır?

Taze hamsi şu özelliklere sahip olmalı; Öncelikle gözler saydam, parlak ve içeriye çökmemiş, solungaçlar parlak kırmızı renkte olmalı, balık suya bırakıldığında dibe çökmemeli, pulları parlak ve gergin olmalı.Elinize aldığınızda kuyruğu sert durmalı, parmakla bastırdığınızda bir çukur oluşmamalı.

Hamsinin faydaları

Hamsi içerdiği besin ögeleriyle şifa kaynağı olma özelliği taşır. Küçük büyük herkesin sevdiği hamsi, yüksek miktarda Sodyum, potasyum, Magnezyum, kalsiyum, iyot ve fosfor içerir. Bu minerallerden Kalsiyum ve Magnezyum kemik ve dişlerin gelişiminde önemli rol oynadıklarından bebek ve çocukların hamsi yemesi önem arz etmektedir.
Diğer türlerinden farklı olarak hamsi iyot açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. İyot insan vücudunun normal ve sağlıklı gelişimi için gerekli temel elementlerden bir tanesidir.
Diğer balık türlerinde olduğu gibi kalp ve damar sağlığına çok faydası vardır. Ayrıca hamsi kanın pıhtılaşmasını engelleyebilir.

Kemik erimesi hastalığına karşı iyi gelen hamsi, seratonin hormonunu artırarak sinirleri rahatlatır ve felç riskini azaltır.

İnsanları kalp ve damar hastalıklarından koruyan, cildi güzelleştiren hamsiyi tüketirken dikkat etmek gereken en önemli unsur, balığın tazeliğidir.Hamsi cilt için de oldukça faydalı bir besindir. Tırnak, saç ve deri sağlığı için tüketilmesi gerekir.

Hamsi ayrıca doğru pişirildiğinde ve ölçülü tüketildiğinde kilo yapan bir besin değildir.

Hamsinin pişirilmesi

Hamsi buğulama, fırınlama yöntemiyle pişirilmelidir. Fakat halkımızın büyük çoğunluğu hamsiyi yağda kızartarak yer. Taze olarak tüketilmesi gereken hamsinin kızartıldığında birçok önemli yararını yitirdiği bilinmektedir. Kızartma dışında diğer yöntemler ile tüketilmesi faydalı olacaktır.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.