Sizin için sağmal hayvanlarda ibret vardır

Sizin için sağmal hayvanlarda ibret vardır

Ayet meali

Bismillahirrahmanirrahim

Cenab-ı Hak (c.c), Mü’minûn Sûresi 21-22. ayetlerinde meâlen şöyle buyuruyor

21 . Şübhesiz ki sizin için sağmal hayvanlarda da elbette bir ibret vardır. Karınlarında bulunandan (sütlerinden) size içiririz. Onlarda sizin için (daha) birçok faydalar vardır; hem onlardan yersiniz. (*)

22 . Hem onların üzerinde, hem de gemilerde taşınırsınız.

(*) “Evet başta inek ve deve ve keçi ve koyun olarak süt fabrikaları olan vâlidelerin memelerinden, kan ve fışkı içinden, bulaştırmadan ve bulandırmadan ve onlara bütün bütün muhâlif olarak hâlis, temiz, sâfî, mugaddî (gıdâ verici), hoş, beyaz bir sütü koymak, ve yavrularına karşı o sütten daha ziyâde hoş, şirin, tatlı, kıymetli ve fedâkârâne bir şefkati kalblerine bırakmak; elbette o derece bir rahmet, bir hikmet, bir ilim, bir kudret ve bir ihtiyâr (irâde) ve dikkat ister ki, fırtınalı tesâdüflerin karıştırıcı unsurların ve kör kuvvetlerin hiçbir cihetle işleri olamaz.

İşte böyle gāyet mu‘cizeli ve hikmetli bu san‘at-ı Rabbâniyenin ve bu fiil-i İlâhînin (Allah’ın bu san‘at ve fiilinin), umum rûy-i zeminde (bütün yeryüzünde), yüzbinlerle nev‘lerin, hadsiz vâlidelerin kalblerinde ve memelerinde aynı anda, aynı tarzda, aynı hikmet ve aynı dikkatletecellîsi (görünmesi) ve tasarrufu ve yapması ve ihâtası (kuşatması), bedâhetle (apaçık bir şekilde) vahdeti (Allah’ın birliğini) isbât eder.” (Şuâ‘lar, 7. Şuâ‘, 143)