Sivrisinekler neden kulağımızın dibinde vızıldar?

Sivrisinekler neden kulağımızın dibinde vızıldar?

"Bu sesin menzili uzun değildir. Bu nedenle onu, sineklerin en çok kulaklarınızın etrafında uçtuğu sırada fark edersiniz"

Yaz aylarında evleri istila eden sivrisinekler, birçok kişinin korkulu rüyası. Zira bu minik böcekler, bazı geceler vızıltılarıyla ev sakinlerini uykusuz bırakabiliyor.

Peki sivrisinekler neden özellikle insanların kulaklarının dibinde dolaşıyor? Ayrıca bu vızıltıyı nasıl üretebiliyor?

Aslında ayakları daha çok seviyorlar

Arizona Üniversitesi'nden entomoloji profesörü Michael Riehle, "Kulaktaki uğultu, çoğunlukla sivrisineklerin kanat çırpmasının yan etkisi" diyor. 

Profesör, "Bu sesin menzili uzun değildir. Bu nedenle onu, sineklerin en çok kulaklarınızın etrafında uçtuğu sırada fark edersiniz" diye ekliyor.

Buna göre insanlar kulakları etrafında vızıldayan sivrisinekleri kolayca algılayabilse de sivrisineklerin çoğu, kafa yerine ayakları tercih ediyor olabilir. Zira ayaklar, sivrisinekleri cezbeden kokuları yayan bakterileri besliyor.

Duyduğunuz vızıltılar, çoğu zaman dişilerden geliyor

Ev sakinlerini rahatsız eden o vızıltılar, genelikle dişi sivrisineklerden geliyor. Nedeni, erkek ve dişilerin çok farklı hayatlar yaşaması.

Erkekler çoğu zaman çiçeklerin nektarını yudumluyor ve ortalıkta dolaşan insanları daha az umursuyor. Ancak dişilerin yumurta üretmek için yeterli enerjiyi toplaması ve bu nedenle çiftleştikten sonra emecek kan bulması gerekiyor.

Prof. Riehle, "Vücudumuzdan koni şeklindeki tüyler halinde dışarı attığımız karbondioksit, dişi sineklere sinyal verir. Karbondioksit dişi sivrisinekleri konak aramaya başlamaları için uyarır" diyor.

Başka bir deyişle dişi sivrisinekler insanların başlarının etrafında da uçuşuyor çünkü en fazla karbondioksit bu bölgeden dışarı atılıyor. İşte bu esnada insanlar o rahatsız edici vızıltıları kulaklarının dibinde buluveriyor.

Uzmanlara göre dişi bir hedefe doğru uçarken kanatlarını 450 ila 500 hertz frekansında saniyede yaklaşık 500 kez çırpıyor. Üstelik bu frekans, La notasına ayarlanıyor.

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum