Ali Erkan KAVAKLI

Ali Erkan KAVAKLI

Sınavlarda daha başarılı olmanın yolları

Üniversite Sınavları (LYS) süreci başlıyor.

Cumartesi saat 10’da matematik-geometri, öğleden sonra yabancı dil, pazar günü sosyal bilgiler, gelecek hafta cumartesi edebiyat-coğrafya, pazar günü de fen bilgisi sınavı yapılacak.
Bu defa sınavlarda bilgi ağırlıklı ve ders konularını daha çok kapsayan sorular gelecek. İyi hazırlanan ve konuları bilenler daha kârlı çıkacak. Eskiden her soruya bir dakika zaman veriliyordu. Bu defa soru başına düşen süre 1.5 dakikayı buluyor. Psikolojik olarak daha iyi bir durum.

Sonuçta üniversiteye giren öğrenci sayısı kontenjanlar kadar olacak. Sınav şartlarındaki iyileşme, ümit ederim, okumak isteyen her öğrencinin üniversitelerde yer bulabileceği sürece kadar sürer. Ülke bu eleme sınavlarından kurtulur, lisedeki ders notlarının ortalamasıyla üniversitelere yerleşir hâle gelir. Okumak isteyen öğrencilere, üniversitede yer yok, demek; devletin eğitime yeterince yatırım yapmadığını gösterir. Kalkınmak isteyen ülke, gençlerini iyi eğitmek zorundadır.

Geçen hafta Çankırı’ya gittim, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eğitim-Bir-Sen’in davetlisi olarak lise öğrencilerine “Sınav Stresini Yenme ve Verimli Ders Çalışma Metotları” konulu bir konferans verdim. Sınavlara hazırlanmak hüner gerektiriyor, sınav sürecini yönetmek de maharet istiyor. İstediği bir üniversiteyi kazanabilmek için konulara iyi hazırlanmak yetmiyor, sınav sürecini de çok iyi yönetmek, sınav stresini kontrol etmek de gerekiyor. Çankırı’da gençlerimize kısaca şunları söyledim:

1. Sınavları bir şans olarak görün. Bugüne kadar ektiğinizi biçeceksiniz. Ben sınavları severim. İlköğretimden sonra devlet parasız yatılı sınavını kazandım, okuma şansı elde ettim. Üniversite sınavını kazandım, öğretmen oldum. Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı yurt dışında öğretmenlik yapma sınavını kazandım, Almanya’ya gittim, yabancı dil öğrendim, ekonomimi düzelttim. Roman, hikâye, makale yarışmalarına katıldım; ödüller aldım, iyi bir yazar olduğumu hem kendime hem okuyucularıma ispatladım. Kısaca iyi hazırlanabilmişsek sınavlar şanstır.
2. Sınavlara iyi hazırlanmalı. Sınav gününden bir gün öncesine kadar denemeler yapmak gerekir. Denemelerden sonra cevaplara bakmalı ve eksiklerimizi tamamlamalıyız. Eksikler konuyu bilmemekten kaynaklanıyorsa konuyu çalışmalı, kendi kendimize yetmediğimiz konularda öğretmenlerden, uzmanlardan, kitaplardan yardım almalı.
3. Çok okumalı ve zihin antrenmanlarına önem vermeli. Test çözmenin yanı sıra özellikle deneme, makale, fıkra ve diğer düşünce yazılarını okumalı. Okuyan, okuduğunu analiz edebilen, yorumlayan, eleştiren beyinler; sınavda daha verimli çalışıyor. Türkiye’de Nevşehir, Niğde, Kayseri, Denizli, Aydın, Burdur, Konya, Ankara gibi çok okuyan iller, üniversite sınavlarında daha başarılı. Okumak, beynin verimliliğini ve performansını artırıyor.
4. Sınav yerine bir gün önceden gitmeli ve sınava gireceğimiz yeri görmeli.
5. Sınav günü hafif kahvaltı yapmalı. Kahvaltıda şeker almalı. Tabii olarak şeker içeren bal, elma, muz, çilek, karpuz gibi gıdaları tercih etmeli. Beyin vitamini sayılan ceviz, fındık, fıstık, kavun, karpuz gibi yiyeceklerden alınabilir.
6. Sınava girerken o güne kadar girdiğimiz denemelerden en iyi geçeni hatırlamalı. Ona nasıl hazırlandığımızı, o sınava nasıl başladığımızı, sınav sırasında neler yaptığımızı düşünmeli ve daha önceki başarımızı kopyalamalıyız.
7. Beyin kolaydan zora, basitten karmaşığa doğru öğrenir. Önce en iyi bildiğimiz dersin sorularından başlamalı. Kolay sorulardan başlamalı. Beyin, başarıyı dopamin denilen mutluluk hormonu salgılayarak ödüllendirir. Eğer çok iyi bildiğiniz konulardan başlar ve kolay soruları çözerek giderseniz beyniniz sizi dopamin, endorfin, serotonin gibi sıvılar salgılayarak ödüllendirecektir. Ödül alan beynin performansı artar ve sınavda daha başarılı olursunuz.
8. Zor sorulara takılıp kalmayın ve boşuna zaman kaybetmeyin. Hiçbir soru ötekinden daha değerli ve önemli değildir. Takıldığınız soruyu işaretleyerek atlayın, sınav sonunda vaktiniz kalırsa tekrar dönersiniz.
9. Sınav arasında kasıldığınızı hissederseniz gevşeme hareketleri yapın, vücudunuzu rahatlatın.
10. Sınav günlerinde sevdiklerinizle birlikte olun, düşünce ve duygularınızı onlarla paylaşın. Kavga ve sert tartışmalardan uzak durun. Sinirlerinizi iyi yönetin.
11. İyimser olun, sınav herkes için biraz heyecan kaynağıdır. Heyecanınızı başarma azmiyle süsleyin, sınavda daha başarılı olmak için kullanın.
12. Elinizden gelenin en iyisini yapın ve sonucu Allah’tan bekleyin. Bol bol dua edin, sınava girerken ve öncesinde bildiğiniz bütün duaları okuyun.
Bütün gençlerimize sınavda başarılar diliyorum.

Vakit

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.