Siirt'te fıstıkta son 10 yılın rekoltesi bekleniyor

Siirt'te fıstıkta son 10 yılın rekoltesi bekleniyor

Bilimsel yöntemlerle yapılan çalışmalarla sonucunda Siirt'te fıstık üreticileri, son 10 yılın en yüksek rekoltesini bekliyor.

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından, merkez ve ilçelerde bulunan 200 Siirt fıstığı bahçesinde 7 ekip ve 40 teknik personel ile 15 gün boyunca “Rekolte tahmin çalışması” yapılacak.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesindeki 7 ekipten oluşan 40 personel, 15 gün sürecek rekolte tahmin çalışmalarına Gökçebağ mevkiindeki fıstık bahçesinden başladı.

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü mühendislerinin fıstık bahçelerinde rekolte tespit çalışması yapmak için çalışma başlattığını ifade eden fıstık üreticisi Osman Oysal, son 10 yılın en yüksek rekoltesini beklediklerini söyledi.

"Bu sene fıstık ağaçları daha fazla verim verdi"

Oysal, “Mühendisler ait fıstık bahçesinde fıstık rekoltesinin ne kadar olacağı ile ilgili incelemede bulundular. Onların hesabına göre bu sene fıstık ağaçları daha fazla verim vermiş, geçen sene bir fıstık ağacı 10 kilogram fıstık vermişse bu sene 15 kilogram fıstık vereceğini tahmin ediyoruz. Hakikaten bu sene çok güzel bir verim var. Bu yıl pek bir hastalık olmadı, ufak tefek hastalıklarla bizler mücadele ederek ilaçlama yaptık. Verim bu sene Allah’a hamd olsun çok güzel olacak. Son 10 yılın en yüksek rekoltesini bekliyoruz.” diye konuştu.

"Fıstık ağaçlarında rekolte hesaplaması nasıl yapılır?"

Siirt fıstığında rekolte tahmin çalışmalarını yapmak için bir üreticinin fıstık bahçesinde çalışmaya başladıklarını ifade eden Koordinasyon Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet Seven, rekolte tahmin çalışmasının nasıl yürütüldüğünü şu şekilde anlattı:

“Fıstık yıllık ürün tahmini merkez ve altı ilçemizde toplam 7 ekip ile sürdürülmektedir. 40 teknik elemanımız rekolte tespit işinde görev alıyor. Fıstık bahçelerinde genelde 20-25 yaşını doldurmuş ağaçlar bulunuyor. Fıstık rekolte tahmini, örnek olarak gelişi güzel referans bir ağaç seçiliyor. Veriminin iyi veya kötü olması hiç fark etmiyor. İlk önce ağaçtaki yoncalar sayılır ve daha yoncalar üzerindeki daneler sayılır, dane sayımını gerçekleştirdikten sonra ağaç üzerindeki oncalar sayılıyor. Toplam yonca ile dane miktarı çarpılıyor ve bu şekilde ağacın ortalama verimi çıkarılıyor.”

Geçen senelere oranla verimin iyi olduğunu belirten Seven, gezilen bütün fıstık bahçelerinde herhangi bir hastalık veya zararlıya rastlanmadığını kaydetti.

Konu ile ilgili Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, şu iadelere yer verildi: "Temmuz ayının sonunda tamamlanması planlanan ‘Rekolte Tahmin Çalışması' ile ilimizin ekonomisine büyük bir katkısı bulunan Siirt fıstığının 2020 yılı tahmini verimi belirlenecektir. Bu çalışma ile Siirt fıstığında oluşacak arz ve talep dengesinin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi, bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi, üreticinin ve tüketicinin doğru verilerle korunması ve hak edilen birim fiyatın belirlenmesi hedeflenmektedir. Yapılan ilk değerlendirmeler çerçevesinde diğer ürünlerde olduğu gibi Siirt fıstığında da iyi bir verim beklenmektedir."

Teknik personeller tarafından yapılan Siirt fıstığında rekolte tespit çalışmaları her ilçede ayrı ayrı yapıldıktan sonra sonuçlar Siirt İl Rekolte Tespit Komisyonu tarafından birleştirilerek değerlendirilmek üzere Tarım ve Orman Bakanlığına gönderileceği belirtildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.