Şifa kaynağı topalak bitkisi geçim kaynağı oldu

Şifa kaynağı topalak bitkisi geçim kaynağı oldu

​Batman’ın sulu ve kumsal kesimlerinde yetişen topalak bitkisi, kimi vatandaşlar için şifa kaynağı olurken kimilerine de geçim kaynağı oldu.

Batman merkez Çarşı Mahallesinde topalak bitkisini satarak geçimini sağlayan Süleyman Bahadır, genellikle akan su kenarlarında ve kumsal yerlere yakın topraklarda yetişen Topalak (Şembelilk) bitkisine, Batman Çayı etrafında sıkça rastlandığını dile getirdi.

Topalak bitkisinin birçok hastalığa şifa olduğu söyleyen Bahadır, doğal olarak yetişen bitkinin bölgemizde Topalak, Şembelilk ve Sâât adlarıyla da anıldığını belirtti.

Damağa hafif acı bir tat veren Topalak bitkisinin ana vatanı Avrupa… Ülkemizde kuzeyi ile güneyi ve İç Anadolu'da toprağın altında kendiliğinden yetişiyor.

Daha önce faydaları hakkında net bilgiye sahip olmayan yöre halkı, son zamanlarda faydası hakkında bilgi sahibi olunca, Topalak bitkisini geçim kaynağı haline getirdi.

“Birçok hastalığa şifa oluyor”

Özellikle nefes darlığı, kalp ve idrar yolları hastalarına Topalak bitkisinin çok fayda verdiğini ifade eden Topalak bitki satıcısı Süleyman Bahadır, “Batman çayının etrafında yetişen topalak bitkisini, toprağı kazarak topluyorum. Bu bitkiye Kürtçe Şembelilk, Türkçe Topalak, Arapçada ise Sâât deniliyor. Bu bitki; mide, kalp, idrar yolları ve birçok hastalığa iyi geliyor.” ifadelerini kullandı.

“Toprağın altından tek tek çıkartılıyor”

Topalağın doğal olarak toprağın altında yetiştiğini söyleyen Bahadır, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Kürek ile 20 santim toprağı kazarak çıkarıyorum. Toprağın altından tek tek çıkartıyor, güzelce temizledikten sonra getirip satıyorum. Topalak bitkisinin yerini herkes bilemez ancak anlayan bilir. Belli otlar vardır, onları görünce orada olduğunu anlıyorum.

Bir kilosunu 70 liraya satıyorum. Her yerde 150 liraya satılıyor, kendim çıkarıp getirdiğim için uygun fiyata da satıyorum. Bu bitki her zaman ve her yerde çıkmıyor sulu ve kumsal yerlerde yetişiyor.

“Kalp, mide ve nefes darlığına çok iyi geliyor”

Topalağın birçok hastalığa iyi geldiğini söyleyen esnaf Muhammed, “Yaklaşık 15 yıldır kalp hastası olan annem için topalak yani şembelilk bitkisini kullanıyoruz. Annemin rahatsızlığından dolayı daha önce başka memleketlerden alıyorduk. Süleyman dayı toplayıp getirince kendisinden almaya başladık. Bitkiyi kuruttuktan sonra toz haline getiriyoruz. Kalp, mide ve nefes darlığına çok iyi geliyor. Önceleri annem hususi arabaya bile seyahat edemezdi. Bir çay kaşığı alınca rahat bir şekilde artık seyahat etmeye başladı. Annemde kalp çarpıntısı olduğunda bu bitkiyi kullanıyor ve rahatlıyor.” şeklinde konuştu.

“ilaçlardan almadığım faydayı topalak bitkisinden aldım”

Birçok faydasını gördüğü için ailece kullandıklarını belirten Hasan Gezici, “Topalak yani şembelilk bitkisini kendim ailem için topluyor ve kullanıyoruz. Şeker hastalığına, nefes darlığına ve mide rahatsızlığına çok iyi geldiği için kullanıyoruz. Doktordan aldığım ilaçlardan almadığım faydayı topalak bitkisinden aldım. Bitkisel bir ilaçtır herkesin kullanmasını tavsiye ediyorum.” dedi. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.