Serinleyeyim derken fatura sizi yakmasın

Serinleyeyim derken fatura sizi yakmasın

Artan sıcaklıklar elektrik faturalarını da şişiriyor. 12 saat kullanılan klimanın aylık faturası son artışla birlikte 602 liraya çıktı. Oysa basit tedbirlerle faturayı aşağı çekmek mümkün.

Sıcaklıklar her geçen gün artıyor. Meteorolojinin aylık sıcaklık analinize göre, mayıs ayı son 50 yılın en sıcak mayıs ayı oldu. Haziranda Çanakkale'de 37.2 santigrat derece olarak ölçülen hava sıcaklığı, son 92 yılda haziran ayında ölçülen en yüksek hava sıcaklığı olarak kayıtlara geçti. Sıcaktan bunalanlar çareyi klima ve vantilatörlerde buldu. Sıcaklık arttıkça buzdolabı, derin dondurucu vb. soğutucu cihazlar, kendi iç sıcaklığının düşmemesi ve ortam sıcaklığına uyum sağlamak için daha çok çalışıyor.

FATURA 602 TL'YE ÇIKTI

Bu durum hem elektrik faturalarının kabarmasına neden oluyor hem de uzun vadede enerji tüketimini artırarak doğaya olumsuz etki ediyor. Elektrik tedarikçileri karşılaştırma internet sitesi encazip.com tarafından temmuz zammının ardından yapılan hesaplamaya göre duvar tipi klima, bir evde günde 12 saat kullanıldığında yaklaşık 602 TL olarak faturalara yansıyor. İşyerlerinde ise bu rakam 838 TL'ye kadar çıkıyor.

PERDELERİ DE KAPATIN

Uzmanlar bu faturayı aşağı çekmek için öncelikle klima ve vantilatörde mutlaka bakım öneriyor. Klima ve vantilatörün aynı anda çalıştırılarak tasarruf sağlanacağını da belirten uzmanlara göre, klima çalışırken perdeleri kapatmak bile faturayı aşağı çekiyor. Uzmanlar ayrıca klimadan kaynaklı yüksek faturayı evde yapılacak birkaç pratik adımla da azaltmak mümkün. Öte yandan cep telefonu operatörü değiştirir gibi tedarikçinizi de değiştirerek yüzde 11 tasarruf sağlayabilirsiniz.

Tasarruf için pratik öneriler

* Yaygın yapılan hatalardan biri klima çalışırken pencereleri açık tutmak. Klima çalışırken perdeleri de kapatın.

* Çok koyu renk olmayan perdeler veya güneşlikler kullanarak güneş ışığının odayı fazla ısıtmasına engel olabilirsiniz.

* Duş sonrası saç kurutma makinesi kullanmak yerine saçlarınızın nemini havluyla alabilir ve kuruması için bırakabilirsiniz.

* Fırın kapağını mümkün olduğunca açmayın ve cam bölümden bakmayı deneyin.

* Yazın ıslak çamaşırlar çok hızlı kuruyor. Kurutma makinesi kullanmak yerine çamaşırların doğal olarak kurumasını sağlayarak elektrikten tasarruf edebilirsiniz.

Klima ve vantilatörü aynı anda çalıştırın

* Tasarruf için tavan vantilatörlerini tercih edebilirsiniz.

* Çok sıcak günlerde klima ve vantilatörü aynı anda çalıştırmak da tasarrufa neden olur. Klima derecesini düşük tutarak, vantilatörle soğuk havanın yayılmasını sağlayabilirsiniz.

Akşam

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.