Habibi Nacar YILMAZ

Habibi Nacar YILMAZ

Şener Dilek Abinin Yeni Kitabı

Üniversite yıllarımız ve devamında, vakıfane devamımızda ve nurlarda varsa derinleşmemizde, şefkat, gönül ve hizmet insanı Şener Dilek Abinin büyük payı vardır. Halen de bu pay devam ediyor. Risale-i Nurlarda kelime, cümle, nükte işçisi ve bu deryaya derinlemesine dalıp iyi bir gavvas olmak, yine dikkatli ve titiz bir gayret, ayrıca yüksek bir keyfiyet, biraz da bu işin dertlisi ve delisi olmak istiyor. Muvaffak olmak istiyorsanız, her iş için aslında böyle değil midir? Mesele, dengeyi kurabilmekte yatıyor. Her işin aslında ve özündeki kader-i İlahiyenin izini ve özünü görebilmek; birer tezgâh niteliğindeki cihazat ve duygularında, onlara münasip kumaşı dokuyabilmek de ayrı bir mazhariyet...

Şener Dilek Âbinin "Folıant Yayınlarından" (0212 420 04 05) Haziran 2022'de, ilk baskıda 5000 basılarak çıkan "Risale-i Nur'da Hizmet Metodları" adlı kitabı, yedi bölümden müteşekkil. Kitabın yazma ve yayımlama sebebi, "Takdim" yazısında uzunca anlatılıyor.

Bu yazma sebebi kısaca "Müştakların ilm-i marifetullah ve izzet-i ilmiyesini muhafaza etmeleri ve iman hizmetinin kutsî mahiyetine kuvvet vermeleri için, 'karınca kaderince' karınca yürüyüşüyle, hadsiz noksanlığımızla birlikte, uzun yıllardan beri tezekkür ve tefekkür ettiğimiz iman hakikatlerini ve lahika mektupları içinde mündemiç birkısım hakikatleri, müdavele-i efkâr şeklinde, gönül dostlarımızla paylaşmak ve özellikle hizmetlerle ilgili bazı meseleleri inceden inceye tahlil ve müzakere etmek adına böyle bir çalışmaya teşebbüs edilmiştir" cümlesi ile veriliyor.

Daha da önemlisi bana göre her bir satırı önemli bu kitabın "Derinliğine Okumanın Yollarını" göstermesi, "Neden Derinleşemiyoruz?" ve "Okuma Aşkımızı Nasıl Ziyadeleştiririz?" gibi bir kısım suallerin cevaplarının üzerinde durması yönüyle de ayrı bir kıymeti var.

ssenerdilek.jpg"Kitabın bir cümle ile özeti nedir?" diye sorulsa, 171. sayfadaki "Hem mânen bir çok şey usule, bir diğer tabirle sıla-i rahime muhtaçtır. Mesela, ilmin sıla-i rahimi âmeldir. Âmelin sıla-ı rahimi ihlastır. İhlasa ulaşamayan amel noksandır" cümlesidir, derim. Öyle ya ilim amelle, amel ihlasla buluşmazsa, hepsi anlamsız bir yükten ibaret kalıyor.

Bir diğer önemli tespit ve hatırlatma ise, usul noktasındaki hatırlatma. Maksada ulaşmanın usule bağlı olduğunu hatırladığımızda, bu usul, yol ve yordamın ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz.

"Risale-i Nurlarda, usuller de asla ihmal edilmemiştir. Hizmet Rehberi ve lahika mektupları, Kur'an şakirtlerinin hizmetlerinde, yol gösterici, muazzam ve muhteşem bir caddedir. Cadde-i Kur'aniyedir" cümlesi ise, Risale-i Nur'un esas mesleği olan müsbet iman hizmetinin usulünün izahı ve bir "müspet hareket risalesi" konumundaki Lahikaların ehemmiyetini ortaya koyuyor.

"Hizmet şuuru, farz bir ibadet olan tebliğ görevini hakkıyla ifâ ve icra için didinmek, gayret göstermek ve daha çok insana ulaşmaya çalışmaktır. Çünkü insana ulaşmadan hiçbir şey yapılamıyor." Evet bu cümle bir nirengi cümlesi. Bugün, çeşitli vasıtalarla insana ulaşmanın yolları vardır; yenileri de bulunabilir, bulunmalıdır. Fakat ne yazık ki hem de nurlardaki bazı cümleler, söyleniş maksadından alınarak, tembellik ve atalete basamak bile yapılabilmektedir.

Omuzumuza ihsan-ı İlahi tarafından konulan iman hizmetini, lillah için ifâ etmek, tembellik, lâkayıtlık ve laubaliliğimizi atmak için gereken hususları da sıralıyor kitapta Şener Âbi.

-Hayat ve yaşantımızı,
- Etvar ve ahvalimizi,
- Hissiyat ve duygularımızı,
- Hizmet sorumluluğumuzu,
- Tebliğ görevimizi,
-Niyet ve nazarımızı,
-İbadetle taatimizi,
-Sebat ve sadakatimizi,
-Hulusiyet ve saffetimizi,
-İffet ve istikametimizi,
-Ceht ve gayretimizi,
-Hizmet aşkımızı, hâl ve gidişimizi,
-Muamelat ve icraatımızı,
-Tavır ve davranışlarımızı,
-Hangi derslerde eksiklerimizin olduğunu tespit edip tekrar gözden geçirerek, özellikle azamî dikkat ve hassasiyeti göstermek gerektiğini de hatırlatıyor.

"Gecenin âbidi olmayan, gündüzün mücahidi olamaz." cümlesi ise, başka bir özet cümle.

Murakabe, muhasebe, kendini gözden geçirmek gerçekten çok önemli. Okumayan, okutamaz. Kendi dengemiz, hizmetle mümkün. Hizmette denge önemli.

Bir kutsî hadise de yer veriliyor. "Kim Allah'ın dinini dert edinirse, Ben de onun şahsî dertlerini satın alırım. Kim de Allah'ın dinini dert edinmezse, onu dertleriyle baş başa bırakırım."

Demek, uhrevî saadet de olduğu gibi, dünyevî şekavetten kurtulmak da Allah'ın dinine sevdalanmakla mümkün.

Kitabın sonuna doğru, niçin okumamız gerektiği de sıralanmış:

-"Kendimi değiştirmek için,
- Tembelliğimi aşmak için,
-Ülfetimi kırmak için,
-Dünyamı hayattar kılmak için,
-Fikrî dünyamı zenginleştirmek için,
-Ruh dünyamı yenilemek için,
-Günahlardan kendimi muhafaza etmek için,
-Daha istikametli bir hayata ulaşmak için, okuyacağım" tarzında, ciddi bir kast ve iradeyle okumaya yönelmek icap ediyor.

Hayatın dinamizmi tebliğdedir. Tebliğ, istidatları ateşler, hamiyet hissini canlı ve dinamik tutar. Şu gün yeniden doğacağım, diyebilmek çok önemli. Bu önemli husus, Hûlusi abiden de delillendiriliyor. Kulak verelim:

"Ben sokakta gezerken, kalbimi bozmam. Veya 'Ben Risale-i Nur talebesiyim, kendimi muhafaza ederim.' sözleri boş laf. Bu zamanda takvanın ve kendini muhafaza etmenin yolu, kesin tecrübemle de söylüyorum ki derse devam ve eserleri mütefekkirâne okumakla olur. Cankurtaran Risale-i Nur dairesidir."

"Tebliğ Aşkı" başlığı ile anlatılanların sonu ile bitirelim yazımızı:

"Hakikat noktasında bakıldığında, bu dehşetli asırda pek çok insan, iman hakikatlerinden mahrum. Hayatın ulvî gayelerinden habersiz, başlar aşağıda, ayaklar yukarıda gülerek ve eğlenerek cehenneme doğru yuvarlanarak gidiyor. Ümmetin dertleriyle dertlenmek lazımdır. Derdi büyük olanın davası da büyük olur. Şöyle de söylenebilir:

Davası büyük olanın derdi de büyük olur. Derdini düşünen ve derdiyle dertlenen insan, ne güzel bir insandır. O dert, tebliğ aşkını tutuşturur; hak namına sürekli yandırır, döndürür."

"Evet, tebliğ aşkı, son nefese kadar sürdürülmesi gereken en ciddi sorumluluklardan birisidir. Tebliğ aşkı, insanı yeniler, hayata lezzet katar, insanları ebedi saadete davet sorumluluğudur."

Evet dostlar, kitabın sadece adını vermişiz, devamını yazmamışız. Kapağı tümüyle okuyunca, mesaj da anlaşılıyor zaten. "Risale-i Nur'da Hizmet Metodları" Okuma, Anlama ve Yaşama Azmimizi Nasıl Geliştirebiliriz? (Tespitler, Tahkikler, Ölçü ve Tavsiyeler) Bu büyük bahçeden bir demet sunabildiysek, ne mutlu bize. Devamı size bağlı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
9 Yorum