Senegal'in zenginlik ve statü sembolü 'dokuma peştamal'

Senegal'in zenginlik ve statü sembolü 'dokuma peştamal'

Senegal'in başkenti Dakar'ın ara sokaklarında kurulan küçük el tezgahlarında dokunan renk renk, desen desen kumaşlara hem yerel halk hem de turistler yoğun ilgi gösteriyor.

Senegal'in başkenti Dakar'ın ara sokaklarında kurulan küçük el tezgahlarında dokunan renk renk, desen desen kumaşlara hem yerel halk hem de turistler yoğun ilgi gösteriyor.

Birçok Afrika ülkesinde olduğu gibi Senegal'de de "pagne tisse" (dokuma peştamal) adı verilen kumaşlardan yapılan giysiler, aksesuarlar ve eşyalar, sosyal statü ve zenginliğin göstergesi olarak kabul ediliyor.

Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapan dokuma ustası Kabanta Mama Nanki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir çok Afrika ülkesinde yaygın olan dokuma peştamallerin, ilk başlarda sadece cenaze merasimlerinde kullanıldığını söyledi.

Ağabeyiyle Gine Bissau'dan Senegal'e gelerek, başkent Dakar'ın Colobane semtinde sokağın bir kenarına kurdukları tezgahta bu kumaşları dokuduklarını anlatan Nanki, "Çıraklıktan yetiştim ve mesleği beraber çalıştığım ağabeyimden öğrendim. Bizler aslında ölmeye yüz tutan bir mesleğin son temsilcileriyiz. Dokuduğumuz bu kumaş, bu coğrafyanın geleneksel kumaşı. Doğum günü, düğün gibi özel günlerde kullanılan kumaşa hem turistlerin hem de bölge halkının ilgisi çok yüksek" dedi.

Güreşçiler uğur getirdiğine inanıyor

Nanki, kumaşta kullanılan renklerle motiflerin, törenlere ve bölgelere göre değiştiğini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Birçok Afrika ülkesinde kullanılan bu kumaş hem bir geleneğin devamı hem de zenginlik ve statü göstergesi değerli bir kumaş. Düğün töreni için ayrı, doğum töreni için ayrı renk ve motiflerde kumaşlar tercih ediliyor. Ayrıca Afrika kültüründe kumaşla ilgili inanışlar da var. Örneğin kendilerine uğur getirdiğini düşünen güreşçiler karşılaşmalar öncesinde bu kumaşı bellerine bağlıyor ve müsabakalara öyle çıkıyor."

Dokuma ustası sayısının giderek azaldığına dikkati çeken Nanki, çırak bulmakta zorlandıklarını da vurguladı. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.