Seleka'yı Anti-balakalarla aynı kefeye koymak yanlış

Seleka'yı Anti-balakalarla aynı kefeye koymak yanlış

Seleka'nın sözcüsü Necded, BM'nin Anti-balaka ve Seleka gruplarının "insanlığa karşı suç işlediğini" açıklamasına tepki gösterdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun önderliğinde, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde işlenen suçların sorumlularının belirlenmesi ve cezasız kalmalarının önüne geçilmesi için oluşturulan komisyon, çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu Anti-balaka ve Müslümanların oluşturduğu Seleka gruplarının "insanlığa karşı suç işlediğini" açıkladı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olayları araştırmak üzere ocakta oluşturulan komisyon, uluslararası toplumun harekete geçmemesi halinde ülkede "soykırım" olabileceği uyarısında bulundu.

Komisyon, Ban'a sunduğu raporda, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde etnik temizlik ya da soykırımdan bahsetmek için erken olduğunu ancak insanlığa karşı suç işlendiğine dair kanıtların bulunduğunu vurguladı.

 Tarafların uluslararası insan hakları ihlalleri yaptığı ve savaş suçu işlediğine dair ciddi kanıtlara da rastlandığı kaydedilen raporda, uluslararası toplumun, daha fazla barış gücü göndererek hemen ve etkili şekilde harekete geçmemesi halinde ülkedeki durumun kötüleşeceği, etnik temizlik ya da soykırımın olabileceği uyarısında bulunuldu.

Seleka ve Anti-balakadan tepkiler

Seleka'nın sözcüsü Amat Necded, Seleka ve Anti-balakaları aynı kefeye koymanın yanlış olduğunu savundu.

Necded, Anti-balakaların ülkedeki uluslararası barış gücü tarafından düşman olarak görüldüğünü, Seleka'nın sadece kendini savunduğunu ve sivilleri katletmediğini öne sürdü.

Anti-balaka yetkililerinden Sebastien Wenezoui de BM soruşturma ekibinin suçlamalarının güvenilmez olduğunu belirterek, 10 aydır Seleka'nın sivil toplumu hedef aldığını ve kendilerini savunduklarını iddia etti.

Suçluyu bulmak için daha derin araştırmalar gerektiğine işaret eden Wenezoui, Seleka'nın tüm üyelerinin de suçlu olmadığını, bazılarının barış ve uzlaşma istediğini de vurguladı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.