Savcı Sayan: Sağlıkta da en büyük dayanağımız Kur'an-ı Kerim

Savcı Sayan: Sağlıkta da en büyük dayanağımız Kur'an-ı Kerim

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde ‘İslam'da Sağlık ve Koruyucu Hekimlik' temalı ‘4. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu' yapıldı

14-15 Kasım 2020 tarihlerinde Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi tarafında bu sene dördüncüsü gerçekleştirilen, birçok ülkeden 52 bilim insanının bildiri sunduğu sempozyum online düzenşendi.

‘İslam'da Sağlık ve Koruyucu Hekimlik' temalı ‘4. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu'nda konuşan Sempozyum Onursal Başkanı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, bilim insanı bir Vali'ye, müteşebbis bir Belediye Başkanına, din ile bilimin birlikte yürümesi gerektiğine inanan bir Rektöre sahip olan Hz. Nuh'un şehri Ağrı'nın çok şanslı olduğunu söyledi.

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs'ün insana bulaşma korkusunun virüsün önüne geçtiğini belirten Sayın Prof. Dr. Erbaş, hastalığın ve bu korkunun bir imtihan olduğunu, insanlık için aslonanın bu imtihandan başarılı bir şeklide çıkmak olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Erbaş, “İslam'ın ortaya koyduğu bütün prensiplerin odağında yer alan insanın hem bedenen hem de ruhen sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşaması noktasında temizlik ön plana çıkmaktadır. Temizliği imanın yarısı kabul eden güzel dinimizde koruyucu hekimlik en önemli hususiyetlerden birisidir. Dinimiz, bizlere hastalık gelmeden ve hastalığa yol açan nedenler oluşmadan sağlığın kıymetini bilmemizi ve sağlıklı bir hayat için gereken tedbirleri almamızı emretmektedir. Medeniyetimiz, hıfz-ı sıhha kavramı ile koruyucu hekimliğin önemini ortaya koymuştur. Şuan dünyayı etkileyen salgınla ilgili yüzde 100 tedavi edici bir ilaç yoktur. Ancak, Hz. Peygamber'in (asm) ‘bir yerde veba çıktığını duyanlar oraya girmemelidir, bulundukları yerde zuhur etmesi halinde ise oradan çıkmamalıdır' Hadis-i Şerif'i salgın hastalıklar konusundaki en önemli ilaçlardan birinin karantina olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Kur'an-ı Kerim'in ciddi bir şekilde okunması, sağlıkla ve diğer tüm konularla ilgili ayetlerin gerektiği gibi anlaşılması halinde insanların başta sağlık olmak üzere her alanda en büyük dayanağının Kur'an-ı Kerim olduğunun görüleceğini belirtti.

Başkan Sayan, “Koruyucu hekimlik, hastalığa yakalanmadan önce insanların sağlığına önem vermesi, hastalık sürecinde ise tedaviye riayet etmesi önemlidir. İslam'da var olan koruyucu hekimlik anlayışı başta Koronavirüs salgını olmak üzere tüm hastalıklarda insanlığa yol gösterici olacaktır” dedi.

4. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu'nda zamana ve mekâna uygun olarak “İslam'da Sağlık ve Koruyucu Hekimlik” temasını seçtiklerini ifade eden AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) Pandemisi döneminde İslam ve sağlık gibi iki önemli terime dikkat çekmeyi, böylelikle İslami ve insani bir hassasiyet oluşturmaya özellikle vurgu yapmayı amaçladıklarını söyledi.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.