Sanatalemi.net’ten Beş Dalda Edebiyat Yarışması

Sanatalemi.net’ten Beş Dalda Edebiyat Yarışması

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’ne bağlı olarak yayın yapan Sanatalemi.net, daha önce sitede köşe yazarlığı yapan vefat etmiş beş yazarı için ortak bir edebiyat yarışması düzenliyor

Şiir, hikâye, makale, deneme ve hâtıra dallarında açılan yarışma, Ahmed Yüksel Özemre, Ergun Göze, Hamit Can, Olcay Yazıcı ve Ümit Fehmi Sorgunlu adına düzenleniyor. Her yıl tekrarlanacak yarışma ile hem yazarların adının yaşatılması, hem de genç edebiyatçıların teşvik edilmesi amaçlanıyor. Yarışmada konular serbest olacak.

İnternet dünyasında beşinci yılını dolduran ve Türkiye’nin en çok takip edilen sanat sitelerinden olan Sanatalemi.net’in yöneticileri, her yıl tekrarlanacak uzun soluklu ve kalıcı bir yarışmayı edebiyatımıza armağan ediyor. Sanatalemi.net, 10 Ağustos 2006 tarihinde Mehmet Nuri Yardım ve bir grup arkadaşı tarafından kuruldu. Her gün yeni haber ve yazılarla yenilenen site, beş yıldan beri aralıksız olarak yayınına devam ediyor. Site, internet dünyasında bir ‘okul’ olma başarısını yakalamış bulunuyor.

İSİMLERİ YAŞATILACAK
Başından beri güçlü bir yazar kadrosuna sahip olan sitede, daha önce Sanatalemi’nde yer alan, vefat etmiş beş yazar adına açılacak edebiyat yarışması herkese açık bulunuyor. Ancak Türkiye genelinde tanınan şair ve yazarlar, bu yarışmanın dışında tutulacak. Edebiyat yarışmasına iştirak etmek isteyenler, eserlerini [email protected] elektronik posta adresine gönderebilecekler. Arzu edenler ise normal mektup adresine de (Edebiyat Yarışması, ESKADER, Cağaloğlu, Alemdar Mahallesi, Çatalçeşme Sokağı, İmamoğlu İşhanı, No: 4-8 Fatih-İstanbul) yazı ve şiirlerini yollayabilecekler. Yarışmacıların, yazıların başına hangi türde katılmak istediklerini, açık posta adresleri ile diğer iletişim bilgilerini belirtmeleri gerekiyor. 31 Ekim 2011 tarihine kadar gönderilmesi gereken eserler, Sanatalemi.net yazarları ve ESKADER yöneticilerinden oluşan, konusunda uzman bir seçici kurul tarafından değerlendirilecek. Seçilen edebî çalışmalar, daha sonra Sanatalemi.net’te yayımlanacak. Her türde birinci, ikinci ve üçüncü seçilen eserler ile mansiyona kalan çalışmalar, 15 Aralık 2011 tarihinde açıklanacak. Özel ödüllerle, vefat etmiş yazarların eserlerinin dereceye girenlere armağan edileceği yarışmanın töreni, 27 Aralık 2011 tarihinde İstanbul’da gerçekleşecek.
YAZARLARA VEFA BORCU
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Sanatalemi.net sitesinin Yayın Yönetmeni ve ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım, “Sanatalemi.net sitesini kurduğumuz sıralarda neredeyse her ay bir yarışma düzenliyorduk. Bu yarışmalara büyük bir ilgi vardı. Şimdi yılda bir defa olmak kaydıyla, vefat eden beş köşe yazarımız adına daha büyük çapta, beş dalda edebiyat yarışması düzenlemiş bulunuyoruz. Ahmed Yüksel Özemre, Ergun Göze, Hamit Can, Olcay Yazıcı ve Ümit Fehmi Sorgunlu irfan hayatımıza, fikir dünyamıza ve edebiyat âlemine hizmet etmiş seçkin şahsiyetlerdi. Onları rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyoruz. Sitemize yazma konusundaki tekliflerimizi hemen kabul etmiş ve yıllarca Sanatalemi.net’te maddi karşılık beklemeden düzenli olarak köşe yazıları yazmışlardır. Biz de bir vefa borcu olarak hem isimlerini ve eserlerini gelecek nesillere aktarmak hem de yeni şair ve yazarların ortaya çıkmasını ve teşvik edilmelerini sağlamak amacıyla böyle bir yarışmayı düşündük. Gayemiz yeni Ahmed Yüksellerin, Ergun Gözelerin, Hamit Canların, Olcay Yazıcıların ve Ümit Fehmi Sorgunluların kültür hayatımıza kazandırılmasıdır. Yarışmamızı, yazarlarımızın eser verdikleri edebî türlerde açtık. Ahmed Yüksel Özemre adına “Hâtıra”, Ergun Göze adına “Makale”, Hamit Can adına “Deneme”, Olcay Yazıcı adına “Şiir”, Ümit Fehmi Sorgunlu adına da “Hikâye” yarışması düzenlemiş bulunuyoruz. Beş daldaki bu yarışmayı her yıl gerçekleştirmek istiyoruz. Dileyen yarışmacılar, birkaç dalda yarışmaya katılabilecekler. İnşallah bu yarışma sayesinde yeni kalemleri, düşünce, sanat ve edebiyat dünyamıza armağan etmiş olacağız. Edebiyatı ve yazmayı seven yetenekli gençlerimizi bu yarışmaya katılmaya dâvet ediyorum.”
Sanatalemi.net Edebiyat Yarışması’yla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin, 0 (212) 5112323 ile 0 (212) 5112324 numaralı telefonları aramaları veya www.sanatalemi.net sitesini ziyaret etmeleri gerekiyor. Yarışmaya katılacak eserler ise [email protected] elektronik posta adresine gönderilmelidir.
YARIŞMA ŞARTNAMESİ
• Yarışma, Türkiye çapında tanınan şair ve yazarların dışında herkese açıktır. Bu konuda eğitim şartı ve yaş sınırı aranmamaktadır.
• Bir kişi, birden fazla dalda yarışmaya katılabilir. Yani hem şiir, hem deneme hem de hikâye dallarında müsabakaya iştirak edebilir.
• Şair ve yazarlar, adlarına açtığımız edebiyatçılar hakkında yazmak zorunda değildir. Yani deneme yazacak olanlar Hamit Can’ı anlatmak zorunda değildir. Kezâ makale yazacak olanlar da Ergun Göze’ye dâir yazı yazmak mecburiyetinde bulunmamaktadır. Konular tamamen serbesttir.
• Dil olarak yaşayan Türkçe esastır. Çok ağdalı dilin yanı sıra uydurulmuş ahenksiz kelimelerin bolca kullanıldığı metinler de yarışma dışı tutulacaktır.
• Yazılar çok fazla uzun olmamalı. Şiirler ve denemeler iki A4 sayfayı, makale ve hâtıralar da beş sayfayı aşmamalı. Hikâyeler de 10 sayfadan fazla olmamalıdır.
• Eserler, 31 Ekim 2011 tarihine kadar mutlaka gönderilmiş olmalıdır. Bu tarihten sonra yollanacak olan çalışmalar yarışmaya dahil edilmeyecektir.
• Sadece birer nüsha olarak hazırlanacak eserler, yukarıda belirtilen elektronik posta adresine gönderilebileceği gibi normal posta ile de yollanabilir.
• Dereceye giren eserler ile seçilmeyen eserler, ödül töreninden sonra Sanatalemi.net, Medeniyetimiz.com ve Eskader.net sitelerinde yayımlanabilecektir. Bu konuda yarışmacılar bir hak talebinde bulunamayacaktır. İleride bu eserler bir antoloji olarak hazırlandığında da aynı kural geçerli olacaktır.
 

Risale Haber-Haber Merkezi