Samsun'da 600 yıllık gelenek

Samsun'da 600 yıllık gelenek

Samsun'un Bafra ilçesinde 600 yıllık gelenek Sele-Sepet Top Kandil Şenliği coşkuyla kutlandı.

Bafra Belediyesi tarafından düzenlenen 600 yıllık Sele Sepet Top Kandil etkiliğinde çocuklar ellerinde fenerlerle "Sele-sepet top kandil, Aç kapıyı ben geldim, Ayda yılda bir kere, Kapınıza ben geldim" diyerek mani okudu. Mani okuyan çocuklar Belediye Başkanı Zihni Şahin'in evine gitti. Başkan Şahin çocukları eşi Şükrüye Şahin ile birlikte kapıda karşılayarak Sele-Sepet Top Kandil geleneği olan şeker ve çikolata verdi. Daha sonra ellerinde fener olan çocuklar ve halkın da büyük katılımı İle Bulvar Caddesi’nde yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Kaymakam Halis Arslan, Garnizon Komutanı Binbaşı İlhan Güngör, Belediye Başkanı Zihni Şahin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldı.

Gençlik Merkezi önünden başlayan yürüyüş Kent Meydanı’nda sona erdi. Burada konuşan Başkan Şahin , "Ramazan-ı şerifin oluşturmuş olduğu manevi iklim insanları etkiliyor. Bütün İslam dünyasında her türlü güzelliklerin öne çıktığı bir ay. Bu ayda Bafra olarak bizim bir farklılığımız da var. Hiç bir yerde kutlanmayan ve Ramazan’ın 14' ünü 15'ine bağlayan gece 600 yılı aşkın bir süredir kutlanmakta. Esasında Sele -Sepet Top Kandil Şenlikleri resmi tören gibi değil de bütün mahallelerde çocuklar fenerlerini alır komşularını büyüklerini ziyaret ederek buradan sosyal dayanışmaya büyük katkı sağlar. Büyükler çocuklar geldiği için sevinir, çocuklara da büyüklerimiz harçlık verdiği için, şeker verdiği için onlar da sevinir ve Ramazan’ın güzelliklerine böylece bir güzellikte katılırdı. Bunlar biraz zayıfladı ama okullarımızda, bilhassa ilköğretimden başlamak üzere Milli Eğitim Müdürümüzle de görüştük, öğretmenlerimizle birlikte ders gibi çocuklara öğretip bu geleneğin yaşatılmasını hep beraber sağlayacağız" dedi.

Başkan Şahin'in konuşmasının ardından kutlama çeşitli etkinliklerle devam etti. Geç saatlere kadar süren etkinlik havai fişek gösterisiyle son buldu.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.