Said Nursi’nin siyaset sözüne kızardım bugün ben de öyle diyorum

Said Nursi’nin siyaset sözüne kızardım bugün ben de öyle diyorum

Gazeteci İbrahim Kiras, daha önceleri Said Nursi'nin “Eûzü billahi mine’ş-şeytani ve’s-siyaset” sözünü söyleyenlere kızdığını ancak bugün kendisinin de aynı şekilde düşündüğünü söyledi.

Gençlik günlerinde kimi bilge insanların “siyasetin şerrinden” korunma tavsiyelerinin kendisini şaşırttığını hatırlatan Kiras, neden şaşırttığını Karar'daki yazısında şöyle açıkladı:

"İnsanların siyasetle aralarına mesafe koymalarını istemenin haksızlıkların, zulümlerin, güçlü olanın zayıfları ezmesinin devam etmesini istemek anlamına geldiğini düşünürdüm. Bunları ortadan kaldırmanın veya bunlara engel olmanın siyaset dışında bir yolu yoktu çünkü. 

Said Nursi’nin “Eûzü billahi mine’ş-şeytani ve’s-siyaset” sözüne kızardım

Bu çeşit tavsiyeleri statükoculuğun, “Bu dünya böyle gelmiş, böyle gider” felsefesinin ifadesi sayardım. Said Nursi’nin “Eûzü billahi mine’ş-şeytani ve’s-siyaset” sözünü tekrarlayıp siyasetten uzak durmak gereğini ileri sürenlere kızardım.

Ülkemizin, milletimizin mukadderatı konusunda tepkisiz, fikirsiz, sessiz kalmanın asıl şeytanlık olduğunu söylerdim bu fikri savunanlara. Ama zaten bu kişilerin de siyasetin şerrinden pek uzak durmadıklarını, kendi desteklediklerinin dışındaki partilere oy verenlere veya o partilerde görev alanlara bu uyarıyı yaptıklarını görüyordum. Yaptıklarıyla söyledikleri arasındaki bu çelişkiye dikkat çektiğinizde ise “Bizimki siyaset değil ki” diyorlardı, “Biz davamıza hizmet için bunu yapıyoruz.”

“Siyasetin şerrinden” korunmayı tavsiye edenlerin dikkat çektikleri noktalar

“Bilge insanların” siyasetten uzak kalmak derken kastettiklerini yeni anladığını ifade eden Kiras, yazısını şöyle sürdürdü:

“Çok laf yalansız olmaz, çok mal haramsız olmaz” gibi bir genelleme. Ama hikmetli bir genelleme. Belki siyasetin herkesin altından kalkamayacağı ağırlıkta bir yük olduğunun ifadesi. Siyasetin tabiatı icabı halisane niyetlerle yapılmasının zorluğu, bir… İkincisi ise tıpkı reçelin, balın sinekleri çektiği gibi siyasetin de hırslarına yenik insanları, helal haram ayrımı yapamayan zevatı, kişilikleri gelişmemiş kişileri çeken mahiyeti. Bize “siyasetin şerrinden” korunmayı tavsiye edenlerin dikkat çektikleri noktalar bunlar olmalı herhalde."

Ben de “Allah bizi siyasetten muhafaza etsin” diye dua eder hale geldim

Bugün artık ben de “Allah bizi siyasetten muhafaza etsin” diye dua eder hale geldim. Din adına yapılanları görünce dinden soğuyan insanlar gibi, siyaset adına yapılanları görünce insanın siyasetten soğuması da psikolojik bir realite. Yani fikir değil, duygu. Ama eylemlerimize yön veren bir duygu… Demek ki ciddiye alınması gereken bir konu…

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum