Said Nursinin köyünün ismi resmen değişti

Said Nursinin köyünün ismi resmen değişti

İçişleri Bakanlığının 28.06.2012 tarih ve 3617 sayılı Bakan onayı ile "Nurs" olarak değiştirildi

Hizan'a bağlı Kepirli köyünde dünyaya gelen Bediüzzaman Said Nursi'nin köyünün ismi, İçişleri Bakanlığının 28.06.2012 tarih ve 3617 sayılı Bakan onayı ile "Nurs" olarak değiştirildi.

Her yıl binlerce ziyaretçinin akın ettiği Nurs Köyü'nün ismi 1960 darbesinden sonra dönemin askeri cuntası tarafından 'Kepirli' olarak değiştirilmişti.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, 1960 yılında ismi zorla değiştirilen Nurs köyünün yeni isminin gerek köy halkı gerekse bölge halkı tarafından tarafından kabul görmediğini söyledi.

Nurs Köyü'nün isiim değişikliğiyle ilgili birçok kez başvuruda bulunduklarını bildiren Kiler, "Nurs Köyünün ismi 1960 yılında Kepirli olarak değiştirilmişti. Ancak hiçbir zaman gerek köylüler tarafından gerekse bölge halkı tarafından benimsenmedi. Kepirli ismi yerine sürekli Nurs ismi kullanıldı. Türkiye’de zaman zaman antidemokratik uygulamaların yaşandığı dönemler olduğunu biliyoruz. Nurs da böylesi bir dönemde zorlama bir şekilde Kepirli olarak değiştirildi. Ak Parti İktidarı ile birlikte birçok anti demokratik uygulama ortadan kaldırıldı. Bizlerde 10 yıldır Kepirli’nin Nurs olması için defaatle girişimlerimiz oldu. Bu girişimlerimiz sonucunda 28.06.2012 tarih ve 3617 sayılı Bakan onayı ile Nurs ismi resmi olarak iade edilmiş oldu. Bu şekilde Üstad Bediüzzaman'a olan vefa borcu da yerine gelmiş oldu. Güroymak’ın da Norşin olarak değiştirilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. En kısa sürüde bu müjdeyi de vermek istiyoruz" diye konuştu.

DEMİRÖZ, "GÜROYMAK İSMİ İLÇE HALKI TARAFINDAN KABUL GÖRMÜYOR"

Konuya ilişkin bir açıklama da Milletvekili Vedat Demiröz yaptı. Demiröz yaptığı açıklamada, "Nurs Köyü Üstad’dan dolayı dünyaya mal olmuş bir yerdir. İsminin Kepirli olarak değiştirilmesi halkımız tarafından benimsenmedi. Bu durum benimde sürekli içimi sızlatmıştır. Yıllarca bulunduğum ortamlarda neden Nurs değilde Kepirli sorusuyla karşılaştım. Dünyaca tanınan, herkesin gönlünde taht kurmuş, maneviyat önderi Üstad Said Nursi’ye karşı vefa borcumuz vardı. Her yıl 10.000 lerce ziyaretçisi olan köye bir türlü hak ettiği değer verilememişti. Şükürler olsun tekrar Nurs ismi dönemimizde iade edildi. Bu durum aynı zamanda Üstad’ada iadei itibar olmuştur. Bunun mutluluğunu taşıyorum. Nurs’lularave tüm gönüldaşlara hayırlı olsun" dedi.

Güroymak ilçesinin isim değişikliği hakkında konuşan Demiröz "Güroymak ilçesinin  ismi de tıpkı Nurs gibi ilçe halkı tarafından kabul görmüyor. Tüm bölge halkımız Norşin ismini kullanmaktadır. Hatırlanacağı gibi daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da Norşin olarak telaffuz edilmişti. Biz Norşin isminin de bir an önce iade edilmesini istiyoruz ve bu konuda çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.

Bitlis News