Said Nursi’nin ilk avukatı: Osmanlıda kadı Cumhuriyette hakim

Said Nursi’nin ilk avukatı: Osmanlıda kadı Cumhuriyette hakim

Bediüzzaman Said Nursi’nin, “Bizleri ebede kadar minnettar eyledi” dediği ilk avukatı 70 sene önce bugün vefat etmişti...

Risale Haber-Haber Merkezi

Ömer Özcan, Ağabeyler Anlatıyor kitaplarında yayınlanmak üzere merhum Yusuf Ziya Sönmez’in oğlu –Bediüzzaman Hazretleri ile iki kere görüşmesi de olan- emekli savcı Muslihiddin Sönmez ile 2010 yılında Ankara’da evinde görüştü. Muslihiddin Sönmez babasını şöyle anlattı: 

DAHA ÖNCE HİÇ AVUKATI OLMAMIŞTI

yusufziyasonmez_1-001.jpgBediüzzaman hazretlerinin ilk avukatı merhum Yusuf Ziya Sönmez, 1876 Fatsa doğumludur. Said Nursi ve talebelerinin 1943 Denizli mahkemesinin fahri avukatıdır. 

Ziya Sönmez aynı zamanda Bediüzzaman’ın ilk avukatıdır. Hz. Üstad’ın 1935 Eskişehir mahkemesi dâhil, daha önce hiç avukatı olmamıştı. 

Merhum Yusuf Ziya Sönmez, hâkimlikten emekli olduktan sonra Denizli’ye avukatlık yapmak üzere gelmişti. O tarihte Denizli’de sadece bir avukat vardı. Risalelerde ‘Avukat Ziya’ şeklinde adı çokça geçmektedir. Bediüzzaman Hazretlerinin, “Bizleri ebede kadar minnettar eyledi” dediği ilk avukatı Yusuf Ziya Sönmez, 70 sene önce bugün 10 Ocak 1949 tarihinde İzmir’de vefat etti. Mezarı Karşıyaka kabristanındadır. Rahmet dualarımızla anıyoruz. 

BEŞ KUŞAKTIR HUKUKÇU OLAN SÖNMEZ AİLESİ

-Muslihiddin ağabey, doğum yerinizi ve doğum tarihinizi söyler misiniz?

1921 Salihli doğumluyum.

-Babanız merhum Ziya Sönmez, Bediüzzaman hazretlerinin 1943 Denizli mahkemesinin fahrî avukatı olduğundan dolayı biz sizleri Denizlili olarak biliyorduk?

Babam aslında Fatsa doğumludur. Ben doğduğumda Salihli’de “Kadı” imiş, yani hâkim.

-Siz galiba aile boyu hukukçusunuz, bunu anlatır mısınız?

Dedem Mustafa Vehbi Efendi Osmanlı döneminde “Mekteb-i Kuzat” mezunuydu, yani hâkim yetiştiren kadılar medresesi mezunudur. Üstad’ın fahrî avukatı olan babam Yusuf Ziya Sönmez de önceden hâkimdi, emekli olunca avukatlığa başladı. Biliyorsun ben de emekli savcıyım. 1944’de Ankara Hukuk’u bitirdim. Oğlum Yusuf Ziya da hukukçudur, ona dedesinin adını verdik. Kayın pederim ve eniştem de avukattı.

-Peki, torunlarınızı da hukukçu mu yapacaksınız?

Valla onu ben bilemiyorum artık. (gülüşmeler)

-Babanız Salihli’de hâkimlik yaparken nasıl oldu da Denizli’ye intikal etti ve Üstad’ın vekâletini aldı?

Ben doğduğumda babam Salihli’de kadı idi. O sırada kadılık bitti, Köyceğiz’e hâkim olarak gitti. Sonra Isparta’ya gitti hâkim olarak. Daha sonra da Amasya’ya tayin oldu. En son Ankara Temyiz Mahkemesinde çalıştı. Oradan emekli olup Denizli’ye geldi.

yusufziyasonmez_mezar.jpg

(Said Nursi’nin fahri avukatı Yusuf Ziya Sönmez’in mezarı, İzmir Karşıyaka kabristanındadır.) 

BABAMIN ÜSTAD’A ÇOK MUHABBETİ VARDI

-Denizli’ye hâkim olarak mı geldi?

Hayır, emekli hâkim olarak geldi Denizli’ye. Hâkimlerin emeklisi ne yapar, avukatlık tabi.

-Denizli’ye kaç tarihinde gelmişti ve niçin Denizli?

Babamın teyzesinin kocası eniştemiz vardı, o da avukattı. Adı Mehmet Emin Kepezli. Babam hâkim olarak nereye tayin olursa o da onun yanında aynı yere giderdi. Babam emekli olunca nereye gidelim diye düşünüyorlar. Enişte, çok yerleri gezdiği, bildiği için, Denizli’ye gidelim orası bizim için iyidir demişler. Orada fazla avukat yoktu, bir tane vardı galiba.

-Üstad Emirdağ Lâhikasında: “Çoktan beri ruhuma ihtar edilmiş ki; Ziya namında birisi, Risale-i Nur namına büyük bir hizmet edecek. Bu mes’ele gösterdi ki¸o Ziya, bu Ziyadır. Bizleri ebede kadar minnettar eyledi...” diyor babanız için. Üstad’ın avukatlığını nasıl aldı babanız? Üstad mı talep etti, yoksa babanız mı talip oldu? Fahri avukatı mıydı?

Evet, Üstad’ın bütün avukatları gibi babam da fahrî avukattı. Para mı alınır Üstad’tan. Bekir Berk para mı aldı yani. Talebin kimden geldiğini bilmiyorum.

-Siz de o zaman Denizli’de miydiniz?

Denizli’de idik. Ablam Denizli Lisesinde tarih hocasıydı, ben fakültede okuyordum.

-Babanızın mezarı neden İzmir’de?

Ablam İzmir’de oturuyordu, o sebeple İzmir’deydi.

-Babanız size Üstad’tan bahseder miydi hiç?

Büyük âlim olarak bahsederdi. Üstad’a çok muhabbeti vardı. İstanbul’da iken adını duymuş ilk defa. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum