Said Nursi'nin hayatını yayınlayınca Atatürk'e hakaretten yargılandılar

Said Nursi'nin hayatını yayınlayınca Atatürk'e hakaretten yargılandılar

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin vefatından bir hafta önce yayınlanan gazetelerde dikkat çeken haber

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-Bugün tarihte bir yolculuk yapalım. Bundan 61 yıl önceki gazete manşetlerine bir göz atalım. Tercüman, Yeni İstanbul ve Son Posta gazetelerinin gündeminde Bediüzaman Said Nursi Hazretleri vardır. Bediüzzaman'ın vefatından bir hafta önce yapılan haberlerde üç talebesinin yargılanmasına yer veriliyor. Gazeteler Bediüzzaman'ın hayatını anlatan eser yayımlanmasının Atatürk'e hakaret olarak suçlandığına dikkat çekiyor.

16 Mart 1960 Çarşamba tarihli Tercüman gazetesi “Said Nursi dinsizlikle mücadele ediyormuş (!)” şeklinde müstehziyane bir başlık atar:

“Ankara 18 (Hususi) – Said-i Nursi hakkında yazdıkları bir kitaptan dolayı haklarında onar seneden aşağı olmamak üzere ağır hapis cezası istenen Eski Isparta Mebusu Tahsin Tola ile Said Özdemir ve Mustafa Sungur’un duruşmasına bugün İkinci Ağır Ceza mahkemesinde devam edilmiş, sanıkların avukatı ‘Memleketin koyu bir dinsizliğine götürüldüğüne dair delil ve vesikaları verebileceğini’ iddia etmiştir.

tercuman.20100316063809.jpg“Ağır Hapis

“Bilindiği gibi bundan evvelki duruşmada savcı sanıkların yayınladıkları “Bediüzzaman Said Nursi Tarihçe-i Hayatı, Eserleri ve Meşrebi” adlı kitapla siyasi nüfuz ve maddi menfaat sağladıklarını, Atatürk’e neşren hakarette bulunduklarını ileri sürerek onar seneden aşağı olmamak üzere ağır hapislerini istemişti.

“Duruşma

“Bugünkü duruşmada sanıkların avukatı savcının müvekkillerini hiçbir delile istinat etmeyen suçlarla itham ettiğini ileri sürerek davanın düşmesi gerektiğini bildirmiştir. Avukat delil olarak ‘Dava kitap neşredildikten altı ay sonra açılmıştır’ demiş ve ‘memleketin koyu bir dinsizliğe sürüklendiği’ hakkında propaganda yaptıkları iddiasına cevaben de ‘memleketin koyu bir dinsizliğe götürüldüğüne dair delil ve vesikalar vereceğiz’ demiştir. Avukat ‘Başvekil Adnan Menderesin bu hususta gazetelerde çıkmış olan beyanatları olduğunu Said Nursi’nin de dinsizlikle mücadele ettiğini’ beyan etmiştir.

“Cemiyetten Şikayetçiler

“Avukat daha sonra ‘Eski Isparta Mebusu Tahsin Tola ile Said Özdemir ve Mustafa Sungur’un cemiyetteki karakter ve ahlak zaafından şikâyetçi oldukları için Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatını yazarak herkese iyi örnek olacağını tahmin etmişler ve bu kitabı yazmışlardır’ demiştir.

“Maddi menfaat ve siyasi nüfuz temin ettikleri iddiasının doğru olmadığını sanıkların siyasetle uğraşmadıklarını ve maddi durumlarının iyi olduğunu söyleyen avukat bazı şahitlerin dinlenmesi için mehil talebinde bulunmuştur.

“Duruşma şahitlerin dinlenmesi ve dosyanın yeniden incelenmesi için talik edilmiştir.” 

YENİ İSTANBUL GAZETESİNDEKİ HABER

Yeni İstanbul gazetesi aynı haberi “Nursi Hakkındaki bir kitaptan çıkan dava” başlığı ile veriyor:

yeni_istanbul.jpg“Atatürk’e de neşren hakaretten sanık olanların mahkemesine devam edildi.

“Ankara 15 (Yeni İstanbul)

Bediüzzaman Said Nursi Tarihçe-i Hayatı, Eserleri ve Meşrebi adlı kitabı yazanlar hakkında açılmış davanın duruşmasına bugün de İkinci Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilmiştir. Bilindiği gibi geçen celsede savcı sanıklardan Eski Isparta Milletvelkili Tahsin Tola, Said Özdemir ve Mustafa Sungur’un menfaat ve şahsi nüfuz gayesini güttüklerini, Atatürk’e neşren hakaret ettiklerini ifade ile 10 seneden aşağı olmamak üzere cezalandırılmalarını talep etmiştir.

“Bugünkü duruşmada sanıkların avukatı Bekir Berk memleketin koyu bir dinsizliğe götürüldüğüne dair delil ve vesika verebileceklerini söylemiş ve bu hususta Başbakan Adnan Menderes’in beyanatları dahi bulunduğunu ileri sürmüştür. Davanın düşürülmesini isteyen Berk ‘Sanıklar cemiyetteki karakter ve ahlak zaafından şikâyetçi oldukları için Nursi’nin hayatını yazmak herkese iyi bir örnek olacağını tahmin etmişler ve bu kitabı yazmışlardır’ demiştir. Avukat bu arada Nursi’nin dinsizlikle mücadele ettiğini ileri sürmüştür.

“Duruşma bazı şahitlerin dinlenmesi için başka güne bırakılmıştır.

SON POSTA GAZETESİNDEKİ HABER

Son Posta Gazetesi de aynı gün “Said Nursi’ye 350 bin lira para cezası verildi” başlığını atmıştır.

son_posta.jpg“Nurcubaşının avukatı İzmit Ağır Ceza Reisliği ve Hakimler Grubunun kararlarına itirazda bulundu. – Ankara’daki duruşmada savcı Nurcuların on sene hapsini istedi.

“İzmit 15 (Hususi muhabirimizden) - İzmit Ağır Ceza Reisliğine İstanbul’dan gönderilen yedi dosyayı tedkik eden ağır Ceza Reisi Derviş Oktay, Said Nursi tarafından ‘Muarızımdır’ diyerek reddedilmiştir.

“İtiraz üzerine İzmit Hakimler Grubu redd-i hakim talebini incelemiş itirazı reddederek Said-i Nursi’nin ceman 350 bin lira cezaya çarptırılmasına karar vermiştir.

“Avukatı bu karara da itiraz ettiğinden dosyalar Sakarya Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmiştir.

“Ankara’daki Nurcularun Duruşması

“Ankara 15 (Hususi muhabirimizden) – Said Nursi hakkında neşrettikleri bir kitapta dini, şahsi menfaatlerine alet ettikleri, inkılaplar ve Atatürk aleyhinde bulundukları gerekçesi ile Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan ve Savcılıkça haklarında on sene hapis cezası istenen Eski Isparta Mebusu Tahsin Tola, Said Özdemir ve Mustafa Sungur’un duruşmasına bugün de devam olunmuştur.

“Bugünkü duruşmada sanık avukatı söz alarak Savcının delilsiz olarak mahkumiyet talep ettiğini bildirmiş ve memleketin koyu bir dinsizliğe götürülmek istendiğinin ispat edilmesi ve bazı şahitlerin dinlenebilmesi için duruşmanın talikini istemiştir.

“Mahkeme şahitlerin dinlenmesi ve dosyanın tedkiki için duruşmayı talik etmiştir.”

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum