Said Nursi'nin de imzası bulunan Dar’ul-Hikmet’il-İslamiye'nin medya kararı

Said Nursi'nin de imzası bulunan Dar’ul-Hikmet’il-İslamiye'nin medya kararı

Bugünün Din İşleri Yüksek Kurulu'na tekabül ediyor

Ahmet Bilgi-RİSALEHABER

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin bir dönem üyesi bulunduğu Dar’ul-Hikmet’il-İslamiye'nin o günün medyasına dair önemli bir karar aldığı ortaya çıktı.

Prof. Dr. Ahmet Akgündüz'ün "Arşiv Belgeleri Işığında Bediüzzaman Said Nursi ve İlmî Şahsiyeti" isimli eserinin ikinci cildinde yer alan belgede yer alan maddeler bugün de en fazla ihtiyaç duyulan bir hassasiyeti barındırıyor.

Bugünün Din İşleri Yüksek Kurulu'na tekabül eden Dar’ul-Hikmet’il-İslamiye kararında genel ahlaka aykırı ve dine hakaret eden yazıları Şeyhülislamlığın takip ederek gerekeni yapması ifadeleri yer alıyor.

Belgenin tartıştığı konular şöyle

-Bir kısım gazetelerde ve mesela Abdullah Cevdet’in çıkardığı İçtihad Gazetesinde genel ahlaka aykırı yazılar, hiçbir dayanağı ve münasebeti bulunmadan yayınlanmaktadır.

-Özellikle İslam dinini tahkir eden kasıtlı yazılar bulunmaktadır.

-Bu yazıları yazanların hangi millet ve dine mensup oldukları halk tarafından açık bir şekilde bilinmemektedir.

-Kasıtlı olarak İslam dinine hakaret için kaleme alınan bu yazıların Ceza Kanunu tarafından açıkça yasaklandığı ve hatta cezalandırıldıkları bilinmektedir.

14 numaralı karar şöyle:

"Resâil-i Mevkuteden bazılarında ez-an cümle İctihâd Gazetesinde umumi ahlakı hiçbir mevzua müstenid olmayan ve münhasıran Din-i İslamı veya erkân-ı zaruriyesini tezyif gayesi gözedilerek yazılmış bulunan bazı fıkralara tesâdüf edilmekte olduğundan, hangi millet ve dine mensub ve sâlik oldukları anlaşılamayan bu kabil kimselerin neşriyât-ı vâkı’ası doğrudan doğruya Devletin din-i resmîsi olan İslam’a hakaret manasını tazammun ettiği cihetle, haklarında Kanun-ı Ceza ile mü’eyyed olan ahkâmın tatbiki ve bir de bu gibi neşriyât ile edyân-ı mer’iyyeden hiç birine mensub olmadıklarını meydana komayan bu kimselerde şayet memleketin hukuk-ı medeniyesi varsa mezheblerinin tayini ve ol suretde mu’âmelâtda bulunulub münâkehât ve sairede esas olan Nüfus Tezkire-i Osmaniyelerinde de ona göre tashîhât ve ta’dîlât icrâsı içün merci-i âdiyyetinin nazar-ı dikkatlere celb edilmesi münasib olduğu takdirde Makam-ı Meşîhat-ı Ulyâya tezkire tahririne karar verildi."

9 Kânunuevvel 1334.

defter.20131007115015.jpg

Bediüzzaman’ın "Said" imzasını atarak katıldığı toplantılarda alınan bazı kararların yer aldığı Dâr’ul-Hikmet’il-İslamiye Karar Defteri

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum