Said Nursi'den Menderes'e: Halkçılar ve ırkçılar sizi devirecek!

Said Nursi'den Menderes'e: Halkçılar ve ırkçılar sizi devirecek!

Eski Başbakanlardan Adnan Menderes'i rahmetle anıyoruz

Risale Haber-Haber Merkezi

Eski Başbakanlardan Adnan Menderes'i rahmetle anıyoruz. 1950'den 1960'daki 27 Mayıs darbesine kadar başbakanlık yapan Adnan Menderes'in idam cezası bugün infaz edilmişti.

Erken dönem cumhuriyet döneminde Arapça okunması yasaklanan ezan üstündeki yasağı kaldıran, devletin resmi radyosunda Kur'an okutan Adnan Menderes, 27 Mayıs askeri darbesiyle tutuklanmış, Yassıada'ya götürülmüştü. Çıkarıldığı mahkemelerde Fatih Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan ile birlikte idama mahkum edilmiş, 16 Eylül'de infaz edilecek karar Adnan Menderes'in intihar girişiminde bulunduğu iddiasıyla ertelenerek 17 Eylül günü gerçekleşmişti.

Hükümet ettiği süre içerisinde Müslüman halk dini faaliyetlerinde rahatlamış, birçok kesimden destek almıştır.

İslam kahramanı Adnan Menderes

Bediüzzaman Hazretleri de Adnan Menderes'e mektup yazmış, mektubunda onun için İslam kahramanı tabirini kullanmıştı. Emirdağ Lahikası'ndaki o mektupta, "Ben çok hasta olduğum ve siyasetle alâkasız bulunduğum halde, Adnan Menderes gibi bir İslâm kahramanı ile bir sohbet etmek isterdim. Hal ve vaziyetim görüşmeye müsaade etmediği için, o surî konuşmak yerine, bu mektup benim bedelime konuşsun diye yazdım" ifadeleri yer alıyordu.

Said Nursi'den Menderes'e: Halkçılar ırkçılığı elde edip sizi mağlûp edecek!

Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın idamıyla neticelenen 27 Mayıs 1960 ihtilali ile ilgili en en önemli uyarıları Bediüzzaman Said Nursi yapmıştı.

Bediüzzaman, Emirdağ Lâhikası adlı eserinde "Kalbe İhtar Edilen İçtimai Hayatımıza Bir Hakikat" başlığı ile Adnan Menderes ve Demokrat Parti'yi uyarmış, "İslâmiyet namına telâş ediyorum" demişti.

Menderes ve ekibine "ey dindar ve dine hürmetkâr Demokratlar" olarak seslenen Bediüzzaman, İslam hakikatlerini dayanak noktası yapmalarına mecbur olduklarını vurgulayarak, "Yoksa, sizin yapmadığınız eskiden beri cinayetleri nasıl eski partiye yüklüyorlarsa, size de yükleyip, Halkçılar ırkçılığı elde edip tam sizi mağlûp etmeye bir ihtimal-i kavî ile hissettim. Ve İslâmiyet namına telâş ediyorum" ifadelerine yer vermişti.

Ancak Bediüzzaman'ın bu uyarılarını dikkate almayan hükümet, CHP, ordu ve milliyetçilerin içinde bulunduğu bir darbe ile devrilmişti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.