Said Nursi sigara içti mi?

Said Nursi sigara içti mi?

Bugün, "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü." Said Nursi'nin sigara içtiği söyleniyor doğru mu?

RİSALEHABER

Bediüzzaman Said Nursi hazretleri bu durumu 16. Mektup'ta "Eski Said, sigara ile beraber gazeteleri ve siyaseti ve sohbet-i dünyeviye-i siyasiyeyi terk etti" şeklinde bir cümle kullanmıştır. 

"Eski Said" döneminde biraz sigara içtiği sonra bıraktığı biliniyor. Risale-i Nur eserlerinde sigarayı içtiği ve tütün tabağı taşıdığı ifadesi var. Bunun da Doğu'da hoca da olsa sigara tabağı taşımak bir adet haline geldiğinden, çoğu kimsenin bundan dolayı taşıdığı kanaati mevcuttur.

Bir de sigara içme hadisesi, sadece Üstad'ın "Eski Said" dönemi için geçerlidir. "Yeni Said" döneminde Said Nursi'nin sigara içtiği hususunda neşredilmiş ne bir yazı ne de bir hatıra elimizde mevcut değil. Risalelerde doğrudan bu konuda hüküm yoktur. Ama alimlerin çoğu "mekruh" kabul ederler.

Yeşilay kurucularından

İstanbul'da bulunduğu dönemde kurulan Yeşilay'ın kurucuları arasında  yer alan Bediüzzaman Said Nursi hazretleri, Mesnevi Nuriye adlı eserinde de "sigara gibi küçük bir adet" ifadesini kullanır. İlerleyen zamanlarda Risale-i Nur hizmetiyle alakadar olan ve sigara içen talebelerini de bu alışkanlıklarını bırakmaya teşvik etmiştir. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
17 Yorum