Said Nursi Kürtlerin sorunlarıyla ilgilendi mi?

Said Nursi Kürtlerin sorunlarıyla ilgilendi mi?

“Münazarat Ekseninde Milliyet Fikri ve Demokrasi” konulu konferansa çeşitli cevaplar gelmeye devam ediyor

Risale Haber-Haber Merkezi

Risale Akademi’nin, Akademik Araştırmalar Vakfı (AKAV) ile birlikte düzenlediği “Münazarat Ekseninde Milliyet Fikri ve Demokrasi” konulu konferansa çeşitli cevaplar gelmeye devam ediyor. Risale Akademi'nin sitesinde özetlenerek yayınlanan ve 1 Ekim 2011 tarihindeki konferansta kamuoyuna açıklanacak müzakerelere çeşitli bakış açıları katılıyor.

Kutbeddin Nurlubaş:

Sistem Laik olup, Türkçülük yapınca, en büyük kitle olan Kürtlere ve Said Nursi’ye kendi yaptığını unuttururcasına, Kürtçülükle suçlamıştır. O da haklı olarak bir Müslüman ve âlim olarak, ırkçı ve menfi milliyetçi olamayacağını söylemiştir. Yoksa memleketini ve Kürtlerin sorunlarıyla ilgilenmiş, hastalıklarını belirlemiş ve tedavi çareleri için Üniversite girişimi başta olmak üzere çabalamıştır. Kişinin başkasının zararına olmadan kendi memleketinin huzur ve sükûnunu istemesi menfi milliyetçilikle alakası yoktur. Bunlar, bir duyarlı Müslümanın ve insanın yapması gereken şeylerdir. Said Nursi, Türkleri bir Müslüman olarak diğer milletlerden daha fazla sevmekle ve onlar vasıtasıyla iman hizmetinde maya tutturmakla beraber, batıcı, seküler Türkçülerin uygulamalarına ise sert tepki göstermiştir:

“Diyorlar ki: Siz Türksünüz... Said bir Kürttür…”Elcevap: Ey bedbaht mülhid (dinsiz)! Ben felillâhilhamd Müslümanım… Böyle ebedî bir uhuvveti (kardeşliği) tesis eden ve dualarıyla bana yardım eden ve içinde Kürtlerin ekseriyet-i mutlakası (çoğunluğu) bulunan üç yüz elli milyon kardeşi… O Türkçülük perdesi altına giren ve hakikaten Türk düşmanı olan hamiyetfuruş mülhidlere (gayretkeş dinsizlere) derim ki: …Sen ise, ey hamiyetfuruş sahtekâr! ... Evet, sen böyle Türkçü isen ve böyle milliyetperver isen, ben o Türkçülükten kaçıyorum; sen de benden kaçabilirsin… Elhasıl: ... Benim gibi unsuriyet (ırkçılık) fikrini frengî illeti (hastalığı) gibi bir maraz (hastalık) telâkki eden… Ve başka memlekette dünyaya gelen bir adama, “O Kürt’tür, arkasına düşmeyiniz” diyebilirdiniz… Evet, ben unsurca (milletçe) Türk sayılmıyorum… Türk milletinin… menfaatlerine çalışıyoruz... Senin gibi mülhidlere karşı hiçbir cihetle dostluğumuz yok… Zira fiilleri, harekâtları, onların dâvâlarını tekzip ediyor... Ey efendiler! Bilirim ki, hak noktasında mağlûp olduğunuz zaman kuvvete müracaat edersiniz… Dünyayı başıma ateş yapsanız, hakikat-i Kur’âniyeye (Kur’an gerçeklerine) feda olan bu baş size eğilmeyecektir! ” (erisale.com29. Mektup 6.Risale altıncı kısım DÖRDÜNCÜ DESİSE-İ ŞEYTANİYE)

İşte biz de aynen, Üstadın hışımla karşı çıktığı, ırkçılık ve menfi milliyetçililik yapan güruhun yaptıklarının temizlenmesini, ıslahını ve düzeltilmesini istiyoruz. Ne yazık ki bir kısım Müslümanlar bu olumsuzlukları gidermeye çalışmadığı gibi, sistemin bu yanlış, haksız ve başkasını yutan ırkçı ve menfi milliyetçi politikalarını içselleştirmeye çalışmaktadırlar.
 
www.RisaleAkademi.com 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.