Said Nursi filmini neden şikayet etti?

Said Nursi filmini neden şikayet etti?

Hür Adam filmi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunan Avukat Ömer Ediz Yoruz Risale Haber'e konuştu

Kemal Benek'in röportajı:

Hür Adam filmi vizyona girmeyi beklerken yapılan bir suç duyurusu neticesinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı film daha sinemalarda gösterime girmeden soruşturma başlattı. Suç duyurusunu Ankara Barosu avukatlarından Ömer Ediz Yoruz yaptı. Savcılığa verdiği dilekçesinde Yoruz, yönetmen ve yapımcı Mehmet Tanrısever, senaristler Ahmet Çetin, Mehmet Uyar ile Feza Film Şirketi'nin yargılanmasını talep etti.

Avukat Ömer Ediz Yoruz'a filmi seyretmeden neden böyle bir girişimde bulunduğunu, Said Nursi hakkında ne düşündüğünü sorduk. Kendisiyle iletişime geçmemize çok şaşıran Yoruz'un cevapları şöyle:

Hür Adam hakkında suç duyurusunda bulundunuz. Haberler tek taraflı olmasın düşüncesiyle neden böyle bir girişimde bulunduğunuzu bizzat sizden öğrenmek istedik?

Teşekkür ediyorum. Günlerdir ben de takip ediyorum. Hakkaten orada bazı suç unsuru olan pek çok şey var. Hani sizin sitede mi diğer sitelerde mi onu da şu an haberim yok ama tesbit ettiğim şeyler de var.

Biz o tür hakaretamiz yorumlara fırsat vermeyiz. Söyleyecek bir şeyi varsa söyler yazar ama hakarete izin vermeyiz.

Evet. Fikri boyutta olduğu sürece tartışma her zaman olmalıdır tabiiki.

omer_ediz_yoruz2.jpgNeden suç duyurusunda bulundunuz, ne gördünüz filmde?

Avukatım. Zaten haberinizde de yer vermişsiniz buna. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suç sayılabilecek eylemler var orada. Mesela Atatürk'ün manevi kişiliğine hakaret diye bir suçumuz var. Ondan sonra halkı silahlı kuvvetlere karşı kışkırtmak diye bir suç var. Orada hem silahlı kuvvetlerin manevi şahsiyetine hem Atatürk'ün manevi şahsiyetine pek çok hakaret sözkonusu ki daha bunlar gün ışığına çıkmış fragmanlar, tanıtım fotoğrafları. Filmin genelinde de bunların yaygın olduğuna dair bir kanaat uyandırıyor takdir edersiniz ki.

FRAGMAN VE SİTEDE SUÇ UNSURU VAR!

Filmi seyretmediniz değil mi?

Filmin fragmanını ve internet sitesini inceledim. Suç unsuru zaten oraladan ortaya çıkıyor.

Size göre o fragmanda hangi diyalog suç unsuru?

Mesela Atatürk'le yapıldığı iddia edilen diyalog sahnesi. Medyada da zaten en çok o sahne tartışıldı. O sahnede kesinlikle bir hakaret kastı olduğunu geçtiğimiz günlerde bir tv kanalına çıktı yönetmenin kendisi, o da böyle bir itirafta bulundu diyebilirim. Zaten savcılığa bildirdik yani.

Sizce ayak ayak üstüne atması mı hakaret?

Hayır hayır oradaki dyaloglar yani. Bir tek ayak ayak üstüne atması değil insanın. O biraz çarpıtılan bir şey. Ayak ayak üstüne atmakla bir şey olacağı kanaatinde değilim. Orada geçen diyaloglar...

nursi_ataturk1.jpgFragmandaki hangi diyalog, ne mesela?

İnanın şuanda hani aklımda yoktur diyeyim  çünkü şu anda başka bir işle uğraşıyordum. Zaten savcılığa bildirdik bunları. CD şeklinde savcılığa delil olarak da sunduk. Çıktılarını da aldık koyduk dosyamıza. Yargı süreci devam ediyor.

SAİD NURSİ KİTAPLARINI DA OKUDUM!

Said Nursi hakkında bu film dışında herhangi bir bilginiz var mı?

Elbette elbette.

Nasıl bilginiz var? Kitaplarını mı okudunuz yoksa yine medyadan aldığınız bilgiler mi?

Yani kitapları hakkında da bilgi sahibiyim. Medyada hakkında yazılıp çizilenler konusunda da bilgi sahibiyim. Hayatı konusunda da aşağı-yukarı siyasi tarihteki rolü konusunda da fikir sahibiyim. Genelde böyle düşüncelerimiz var. Bunlardan elde ettiğimiz düşüncelerimiz de var.

Okuduğunuz bir kitabı var mı?

Elbette kendi kitaplarından da okuduklarım var. Antitez yaratacaksam tezi okurum her zaman.

Şu kitabı okudum, şurada şu vardı diyebilir misiniz? Öğrenmek için soruyorum.

Elbette. Şu Akçağ'dan çıkan kitaplar sanırım. Bir kaç kitabı ofisimde de olması lazım. Okuduğum kitapları var yani.

nursi_ataturk2.jpgSaid Nursi'nin yazdığı kitaplar mı onun hakkında yazılan kitaplar mı?

Hakkında yazılanlar da var, direk kendi yazdıkları da var. Ben okumayı seven bir insanım. Her şeyi de okurum elimden geldiğince.

Sizinle ilgili en büyük eleştiri filmi izlemeden nasıl bir soruşturma açtırdığınız yönünde?

Zaten fragmanlarda yasalara göre suç kabul edilebilecek pek çok şeyin unsur söz konusu.

SAİD NURSİ İLE ATATÜRK ANLAŞAMADIKLARI ORTADA

Geçen salı günü medya gösterimi vardı. Ben izledim filmi. O sahneyi de birebir izledim. Hakaretvari bir şey göremedim. Zaten öyle bir şey olsa yönetmen kendisi koymaz. Neticede Atatürk'ü koruma kanunu var...

Dünya görüşlerine göre farklılık gösterebilecek bir şey bu. Fakat yasalar açıktır yani. Ve yasalara göre suç olduğu düşüncesindeyim. Tabi son sözü yargı söyleyecek burada.

Şu bir gerçek Said Nursi ile M.Kemal Atatürk anlaşamadıkları ortada.

Anlaşamadıkları ortada ama böyle bir görüşmenin yapıldığına dair tarihsel bir kayıt da söz konusu değil.

Kendi Tarihçe-i Hayat'ı var...

Kendi kitabında sadece bunu yazmış. Fakat ne kadar doğrududur kendi kitabı dışında hiç bir kaynakta yer almayan bilgi ne kadar doğrudur o da tartışılır.

Tabi tartışılır. Bir de şu var. Meclis'e geldiğine dair Meclis zabıtlarında notlar var. Resmi tutanaklar. O günün gazete küpürleri var. Bu görüşmeye şahit olanlar var. En azından sunulabilecek deliller bunlar olabilir ama tabii ki tartışılabilir.

Evet elbette tartışılır. Aradığınız için teşekkür ediyorum.

Bu görüşmemizi yayınlayacağız...

Duyarlılığınız için teşekkür ediyorum. Pek çok sitede söz hakkı tanınmadan direk beni hedef alan, kişiliğimi hedef alan yazılar var. Bunlar da ciddi anlamda suç teşkil ediyor. Bu anlamda duyarlılığınız için, söz hakkı verdiğiniz için teşekkür ediyorum.

www.RisaleHaber.com