Said Nursi dünya barışı için çok önemli-FOTO

Said Nursi dünya barışı için çok önemli-FOTO

Gaziantep Bediüzzaman An(la)ma Platformu tarafından “Hutbe-i Şamiye: Manevi bir doktorun çağımız hastalıklarına reçetesi” konulu konferans, gerçekleştirildi

Haber ve Fotoğraflar: Hakan Bayraklılar

 

Gaziantep Bediüzzaman An(la)ma Platformu tarafından “Hutbe-i Şamiye: Manevi bir doktorun çağımız hastalıklarına reçetesi” konulu konferans, Şahinbey Konferans salonunda gerçekleştirildi. Mehmet Nur Türkeş’in sunuculuğunu yaptığı program Mustafa Yıldır’ın Kur’an tilavetiyle başladı. Prof. Dr. Bünyamin Duran ve Thomas Michel’in konuşmacı olarak katıldığı programda ilk sözü Bünyamin Duran aldı.

 

(Panelden fotoğraflar için TIKLAYINIZ)

 

Konuşmasına “Bediüzzaman’ın küresel dünyada evrensel barış için ne ifade ettiği?” konusuna adını veren Duran, Erasmus Üniversitesinde katılmış olduğu bir seminerde, İslam’ın demokrasiyle bağdaşmayacağı düşünülürken beklentinin dışında yapmış olduğu demokrasi vurgusundan sonra bir akademisyenden ‘ilk defa net bir demokrasi vurgusu yapan Müslüman bir profesörle karşılaştığını ve bu düşünceleri nereden aldınız?’ sorusunun yöneltildiğini ve bu soruya ‘Bediüzzaman’ cevabını vererek Avrupa’da dahi demokrasi düşüncesi etkili değil iken onun meşrutiyet vurgusu yaptığını, istibdatın netice verdiği olumsuzluklara karşı Münazarat, Hutbe-i Şamiye gibi eserler yazdığını belirtti.

 

Dinleri ve inançları karşına alan Marksizmin, mükelleşme ve özgürleşme amacıyla yapmış oldukları faaliyetler neticesinde inanç ve ahlaki yönden tahribat  yapıldığını, egoist ve hedonist düşüncelerinin arttığını, insanlığın gelişmesinin önlendiğini, tek tanrı inancı yerine insanların para, araba gibi yüzlerce tanrı edinerek putperestliğe büründüğünü bir zamanda insanların bir arayışa girdiğini belirten Duran, Avrupa’da insanlığı hakiki fıtratına döndürme amacıyla başlatılan bir projede üç temel soru üzerine durulduğunu ve bunların;

“1.Demokrasiye nasıl bakıyor? Hangi din olursa olsun demokratik değerlere saygılıysa alacağız.

2.Ekonomik ilişkilerde rasyoneliteyi, belirliği savunuyor mu?

3.Diyaloga açık mı? Bilimle bağdaşıyor mu?” olduğunu aktardı.

 

Avrupa Parlamentosunun yapmış olduğu bu projede, Müslümanları temsil eden profesörler arasında yer alan Duran, yapılan konuşmalar neticesinde Bediüzzaman’ın değerinin ortaya konulduğunu, İslam’ın demokrasi, bilim ve ekonomiye bakış açısını Bediüzzaman’ın eserlerinde bulduklarını, bu 3 temel soruyla Müslümanların problemleri olmadığını belirtti.

 

Dünya barışında Bediüzzaman’ın görüşlerinin çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Duran, diğer ülkelerle diyaloga geçerek bunların anlatılması gerektiğini belirterek sözlerine son verdi.

 

Konuşmalarına Türkçe selamlama sözleriyle başlayan Thomas Michel, konuşmasını İngilizce gerçekleştirdi ve tercümanlığını Prof. Dr. Bünyamin Duran yaptı.

 

Bediüzzaman’ın Şam Emeviye camisinde vermiş olduğu hutbe olan  ve bunu “Hutbe-i Şamiye” adıyla kaleme aldığı eseri üzerine konuşan Michel, konuşmasında, Hutbe-i Şamiye'nin özetini yaptı.

 

(Panelden fotoğraflar için TIKLAYINIZ)

 

www.RisaleHaber.com

 

Bediüzzaman Said Nursi Etkinlikleri