Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın İspanyol gribi uyarısı Said Nursi'nin de gündemindeydi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın İspanyol gribi uyarısı Said Nursi'nin de gündemindeydi

Bediüzzaman Said Nursi, sorulan soruya İspanyol gribi ile cevap vermişti

İbrahim Mert-RİSALEHABER

Bundan yaklaşık 100 yıl önce bugünkü korona virüsüne benzer bir şekilde ortaya çıkan İspanyol gribi 100 milyon kişinin ölümüne neden olmuştu.

Kovid-19 hastalığı çok şükür ki İspanyol gribi kadar ölümcül değil. Ancak bir çok kişiyi endişlendirmeye devam ediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1918'deki İspanyol Gribi salgınında da tedbirin maske, mesafe ve temizlik olduğuna dikkati çekerek, "Tedbirler yaygın uygulanmadı, hastalar izole edilmedi. Virüs 500 milyon insana bulaştı. 50 ila 100 milyon can kaybı oldu. O salgından tedbir dersi alalım" uyarısında bulundu.

İspanyol gribi ile insanlar maddi olarak ölürken yanlış siyasi ve fikri yöntemler de insanları ruhen, kalben öldürüyor, imansızlık uçurumuna sürüklüyordu.

Bu siyaset, İspanyol hastalığı gibi bir hastalıktır

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, 1920'de yazdığı Sünuhat adlı eserinde İstanbul siyasetini "İspanyol hastalığı"na benzetir. 

Bediüzzaman, ilgili kavramın geçtiği bölümde “Neden geldin geleli siyasete karışmıyorsun?” sorusunu şöyle cevaplar:

" اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ وَالسِّيَاسَة(Şeytanın ve siyasetin şerrinden Allah’a sığınırım.) 
Evet, İstanbul siyaseti, İspanyol hastalığı gibi bir hastalıktır. Fikri hezeyanlaştırır. Biz müteharrik-i bizzat değiliz, bilvasıta müteharrikiz. Avrupa üflüyor, biz burada oynuyoruz. O tenvim ile telkin eder, biz kendimizden hayal edip, asammâne tahribimizde eser-i telkini icra ederiz."

Peki, İspanyol gribi, hastalığı nasıl bir hastalıktır? Bediüzzaman neden bu örneği vermiştir. Sorularla Risale sitesinde yer alan cevap şöyle:

Milyonlarca insanın ölümüne neden olan bir hastalık

"Tarihin en dehşetli hastalığı “veba” olarak bilinir. Veba’da ölüm oranı yüzde 90’dır. Hastalık yakaladığı insanı bir hafta içinde ölüme sürüklüyordu. 6. yy, 14. yy ve 17. yüzyıllarda üç büyük salgında milyonlarca insan öldü. En kötü veba salgınında yılda 2 milyon insan ölmüştür."

"Hâlbuki tarihin en dehşetli hastalığı bu değildir. Sadece bir yıl içinde 25 milyon insanın ölümüne neden olan bir hastalığı düşünün. Bu hastalık ne vebadır, ne veremdir ve ne de sifilizdir (frengi). Bu bizim bildiğimiz influenza (grip) hastalığıdır. Bu hastalık, I. Dünya savaşı yıllarında (1914–1919) İspanya’da ortaya çıkan “grip”tir. 1918 yılında bu hastalık Amerika’da 20 milyon insan üzerinde görülmüş ve yaklaşık 1 milyon insan ölmüştür. Avrupa’dan Asya’ya da geçen bu hastalık Afrika, Çin, Japonya ve Güney Amerika’ya sıçradı ve milyonlarca insanın ölümüne sebep oldu. Alaska’daki Eskimoların yüzde 60’ı bu hastalıktan öldü. İspanya’da her aileden mutlak olarak birkaç kişi ölmüştü. Gençler hastalığa yakalandıklarının ertesi günü ölüyorlardı. Genellikle 20–40 yaş arası insanlar ölüyorlardı."

Belirtileri neler

"Hastalık çok ani başlayan halsizlik, ciddi kas ağrısı, baş, sırt ve eklem ağrısı şeklindeydi. Ateş yükseliyor ve akciğerler pnömoniden ölen hastaların akciğerleri gibi kanlı köpükle doluyor ve hava akışı tamamen bozuluyordu. Esas katil, enfeksiyona eşlik eden grip virüsünün direkt oluşturduğu pnömoni (zatürre) idi. Ölüm, hastalığın başlangıcını takip eden saatler veya günler içinde zatürre ile geldi. Akciğerler kanlı sıvı ile doluyordu. Doktorlar ne olduğunu anlayamamışlardı. 1918 yılında birden kaybolan bu hastalıktan bazı kaynaklara göre 50 bazı kaynaklara göre ise 100 milyon insan ölmüştü. Dünya tam bir şoktaydı. Daha sonra aynı hastalık 1957 yılında Asya Gribi ve 1968 yılında HongKong Gribi şeklinde ortaya çıktı ama kısa zamanda etkisiz hale geldi."

Bediüzzaman neden bu örneği verdi?

Siyasi hayat, sosyal hayatın vazgeçilmezidir. Her şeyde olduğu gibi siyâsî hayatta da doğruluğu hâkim kılmak vazifemizdir. Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, hastalıklarımızdan birisini de “siyasi hayatta doğruluğun ölmesi” olarak gösterir. Siyasette doğruluğu ihyâ etmeden “İspanyol hastalığı gibi bize sirayet eden” siyasi hastalıktan kurtulmamız mümkün değildir.

Siyaset dünyasının yanlış tutumları yüzünden o dönemde çok insanlar imanını kaybetti, imana yardım eden az unsurlar da susturuldu ya da susturulmaya çalışıldı. Dünya istikbali için ahiret istikbali feda edildi. İspanyol nezlesi kısacık dünya hayatını öldürürken, maneviyatsız ve yalanın kol gezdiği siyaset ise ebedi hayatı öldüren bir nezle durumundadır.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum