Sadece Ramazan'da kilo alanlar okusun

Sadece Ramazan'da kilo alanlar okusun

Ramazan ayında değişen beslenme alışkanlıkları ve kişilerin kendini korumaya alma çabaları bazı insanlarda kilo alımına sebep olabilir. Bununla birlikte bir kaç basit uygulamayla Ramazan Ayı'nda kilo almanın önüne geçilebilir.

Selahattin Dönmez'in yazısı
 
Çoğu kişi Ramazan ayında kendisini güçsüz hissederek spor yapmayı bırakıyor. Oysa ki kalori alımınızı azaltmadan beş basit kurala dikkat ederek spora devam edebilirsiniz
Ramazan ayında yemek yediğimiz saatleri tamamen değiştirdiğimiz için vücut kompozisyonumuzda da birçok değişim oluşur. Çoğu kişi oruç zamanında kendini korumaya alır ve uzun süren açlık sonrası aşırı yeme ile halsizleşip spor yapmayı ihmal eder. İftar öncesinde olmamak kaydı ile spor ve beslenme konusunda önereceğim beş adımı uygularsanız, vücut su kitlesini koruyup yağ yakımı ile kas gelişimini artıran hormonları aktive ederek daha sağlıklı bir Ramazan geçirebilirsiniz. 
 
Adım 1: Haftada üç kez kardiyo yapın. Kardiyo, nabzınızı yükselten ve yağ yakımına yardımcı olan fiziksel aktivitelerdir. Yağ yakımına destek vermek için genelde haftada en az beş kez kardiyo yaparak kas kitlenizi artırıp yağlanmayı önleyebilirsiniz. Araştırmalar oruç tutarken haftada üç kere kardiyo yapmanın yeterli olduğunu belirtiyor. Kardiyo süresince en az 1 litre su içmeyi de ihmal etmeyin. Unutmayın, spor süresince vücudumuz ve kaslarımız çok su kaybeder. Bunu da yerine koymanın en doğru yolu bolca su içmekten geçer. 
 
Adım 2: Haftanın bir günü ağırlıkla birlikte fonksiyonel antrenmanları ihmal etmeyin. Gün içerisinde üç ana, bir ara öğün yemediğiniz takdirde metabolizma hızınızın düşüp kilo vermenizin daha zor olduğunu biliyorsunuz. Muzunuzu yedikten biraz sonra antrenmanınıza başlayabilirsiniz.
 
Adım 3: Ramazan boyunca günlük kalori limitinizin altına düşmeyin. Günlük aldığınız kalori limitinin altına düşerseniz, spor sırasında parçalanan kaslarınız kendini onaramaz ve kas kitleniz azalır. Kilo vermek için kalorinizi kısıtlamayın. Onun yerine proteini bol olan yağsız et çeşitleri, derisiz tavuk ve hindi, yumurta, peynir, süt, ayran, yoğurt gibi yiyecekleri tercih ederek kaslarınızın onarımını güçlendirebilirsiniz. 
 
Adım 4: Su kaybetmeyin. İftar sırasında bol su içmezseniz, spor yaptığınızda sıvı kaybı nedeniyle kaslarınızın gücünde eksilme olur. Bunu önlemek için Ramazan ayı boyunca her gün en az 2-2.5 litre su içmenizi öneriyorum. 
 
Adım 5: Acı çikolatanın spor zamanı en doğru tatlı olduğunu unutmayın. Kardiyo yaptığınız oruç günlerinizde ara öğün olarak en az 20, en fazla 50 gram olacak şekilde yüzde 85'in üzerinde kakao içeren acı çikolata yiyebilirsiniz. Kötü kolesterolün artmasını engelleme özelliği de olan acı çikolata, içerdiği kalori ile de spor sonrası kas yıkımını önleyecek desteği vücudunuza sağlayacaktır. 
 
Sabah

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.