S.Nursi, zalime izzet, mazluma şefkat gösterdi

S.Nursi, zalime izzet, mazluma şefkat gösterdi

Bediüzzaman'ı An(la)ma Platformu tarafından düzenlenen “Çantacı Necmi (Necmi İlgen) ile Risale-i Nur Sohbeti” Şahinbey Kültür Merkezinde yoğun bir katılımla gerçekleşti.

 

Haber ve Fotoğraflar: Hakan Bayraklılar

Platform Genel Sekreteri Sadık Paksoy’un sunuculuğunu yaptığı program Fatih Aksüt’ün Kur’an tilavetiyle başladı ve ardından Necmi İlgen sahneye davet edildi.

(Çantacı Nemci İlgen konferansından fotolar için TIKLAYINIZ)

İlgen, Bediüzzaman’ın “İnsanın bu dünyaya gönderilmesinin hikmeti ve gayesi Hâlık-ı Kâinatı tanımak ve Ona İmân edip ibadet etmektir.” sözünü aktardıktan sonra bu hedef unutulduğu için dünya işlerinin birinci plana alındığını, ahirete bakan konuların ikinci, üçüncü derecede kaldığını belirterek  “Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım” ayetini hatırlatan İlgen, Cenab-ı Hakk’ın insanı başka meselerle meşgul etmeyerek bu vazifeyi cansız ve şuursuz varlıklara vererek insanlara hizmet ettirdiğini vurguladıktan sonra “Mesela yumurtayı bize yaptırmıyor, tavuğa yaptırıyor. Sütü bize yaptırmıyor, ineğe, keçiye, koyuna yaptırıyor. Balı bize değil arıya yaptırıyor. Ta ki Rabbimize ubudiyet etmek için zamanımız kalsın.” diyerek insanın yegane vazifesinin Allah’ın emirlerini yerine getirmek, yasaklarından kaçmak ve ona şükretmek olduğunu belirtti.

 Cenab-ı Hakkın verdiği nimetlerde hiçbir maddi karşılık beklememesine değinen İlgen, “Bakın havayı burnumuza kadar getirmiş, her yerde var. Havasız bir dakika duramıyoruz. Eğer hava, su gibi, ekmek gibi markette olsaydı ne kadar zorluk çekerdik.” diyerek bunu mizahi bir misalle örneklendirdi. “Biz doğduğumuzdan beri havasızlık çekmediğimiz için bunun kıymetini bilmiyoruz. Nefes almanın ne kadar değerli bir nimet olduğunu, nefes darlığı çeken birisinden soracağız.” diyen İlgen, verilen nimetlerin kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurguladı.

Sohbet boyunca olayları mizahi bir üslupla anlatan İlgen, izleyicileri hem güldürdü hem düşündürdü. Yaşamış olduğu bir olayı aktaran İlgen, muhatabına vermiş olduğu mizahi cevabı karşısında izleyicilerden büyük bir alkış aldıktan sonra “Beni alkışlamıyorlar, Rabbimin sanatını alkışlıyorlar” diyerek daha büyük bir alkışla karşılık gördü.

Bediüzzaman Hz.lerinin zalimler karşısında izzet-i imaniyesi ile başını eğmemesi karşısında şefkat-i imaniyesi ile de mazlumu ezmediğini belirten İlgen, böyle bir zatın insanlara anlatılmasının büyük bir vazife telakki edilmesi gerektiğini, bazı insanların onu hiç tanımamasının yine nur talebelerinden kaynaklandığını, bu hakikatleri duyurmak için her yerde haykırmak gerektiğini vurguladı.

İnsanın ruhunda, vicdanında, fıtratında ilerisi için yatırım yapma duygusu olduğunu belirten İlgen,  bu yatırım duygusunun ahiret için kullanılması gerekirken bu dünyadaki yatırım için kullanıldığında ne kadar acı bir durum ortaya çıktığını, insanın her an ölebileceğini ve verilen bu fırsatı en güzel bir şekilde değerlendirmek gerektiğini belirtti.

İnsanın bu dünyaya Cenab-ı Hakk’ı tanımaya, ona iman etmeye, onu sevmeye geldiğini, insanın sevdiği şeyi başkalarına da sevdirmek istediğini belirten İlgen, “Biz Rabbimizi seviyoruz. Öyleyse Rabbimizi başkalarına tanıtmak ve sevdirmek istiyoruz. Onun için koşturuyoruz. Başka bir gaye ve hedefimiz yok.” diyerek bu hakikatleri anlatmak için ülkenin çeşitli yerlerini dolaşmakla vaktini geçirdiğini belirterek sözlerine son verdi.

Program sonunda haftasonu gerçekleştirilecek olan “Barlada Diriliş” tiyatro gösterisi duyurusunun ardından program sona erdi.

(Çantacı Nemci İlgen konferansından fotolar için TIKLAYINIZ)

www.RisaleHaber.com

Bediüzzaman Said Nursi Etkinlikleri