Rüzgarda önlisans başvuruları inceleniyor

Rüzgarda önlisans başvuruları inceleniyor

EPDK Başkanı Yılmaz: "Rüzgar enerji santralleri için yapılan önlisans başvurularından değerlendirmeye alınan bin 5'inin incelemesi tamamlandı" dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Rüzgar enerjisi Santralleri (RES) için yapılan önlisans başvurularındaki değerlendirmelerin tamamlandığını ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğüne (YEGM) gönderildiğini söyledi.

Yılmaz, RES önlisans başvurularındaki gelişmelerle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretimi için belirlenen kapasitenin 14 kat üzerinde gelen başvuruların değerlendirme süreci ile ilgili Yılmaz, "3 bin megavatlık kapasitenin tamamı için yapılan ve kapasite büyüklüğü 42 bin megavata yaklaşan bin 99 RES önlisans başvurusundan incelemeye uygun bulduğumuz bin 5'i ile ilgili çalışmaları tamamladık ve teknik değerlendirmenin yapılması için YEGM'e gönderdik" diye konuştu.

EPDK'nın geçtiğimiz ağustos ayı itibariyle başvurulardan 59'unu reddettiğini, 10 başvurunun ise başvuru sahipleri tarafından geri çekildiğini hatırlatan Yılmaz, "Böylece bin 30 başvurudan bin 5'i bir sonraki aşama olan YEGM'in teknik değerlendirme aşamasına girebilmiş oldu. Rüzgar enerjisine büyük önem veriyoruz. Sektörün bu konudaki ilgisi de bizi çok memnun ediyor. İnşaallah el birliği ile rüzgar enerjisinde 2023 hedefimiz olan 20 bin MW kurulu güce ulaşacağız" ifadelerini kullandı.

YEGM tarafından mevzuata uygun bulunan başvurular, bağlantı görüşünün oluşturulması için TEİAŞ ve ilgili dağıtım şirketine yönlendirilecek.

EPDK, şirketlerin RES ön lisans başvurularını geçtiğimiz nisan ayında başlatmış, TEİAŞ tarafından 2018 yılı sonuna kadar belirlenen 3 bin megavatlık kapasitenin tamamı için kapasite büyüklüğü 42 bin megavata yaklaşan bin 99 RES ön lisans başvurusu almıştı.

TEİAŞ verilerine göre, Türkiye'nin elektrikte toplam kurulu gücü yaklaşık 72 bin megavata ulaştı. Bu kapasitenin yüzde 5,6'sına karşılık gelen 4 bin megavatı 101 adet rüzgar enerjisi santralinden elde ediliyor.

2023 hedefleri çerçevesinde Türkiye yıllık 125 bin megavatlık elektrik üretim kapasitesi öngörürken, bunun 20 bin megavatını RES'lerden karşılamayı planlıyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.