Risale-i Nur’daki üç farklı 'Abdullah Çavuş'u ayırma kılavuzu

Risale-i Nur’daki üç farklı 'Abdullah Çavuş'u ayırma kılavuzu

İsimler aynı, sıfatları aynı, memleketleri aynı. yaşadıkları hizmet dönemleri aynı…

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-"Ağabeyler Anlatıyor" kitaplarının yazarı Ömer Özcan'ın titiz bir çalışmasını daha yayınlıyoruz. 

Risale-i Nur’da “Abdullah Çavuş” ismi çok sık geçmektedir. Çün­kü aynı tarihlerde, aynı yerde yaşamış üç Abdullah Çavuş var.

Üç Abdullah Çavuş’tan birisi olan Atabeyli Abdullah Sualp Ağabeyimiz 42 sene önce bugün 9 Kasım 1976 tarihinde vefat etmişti. Tâhirî Mutlu ağabeyle beraber Risale-i Nur’un sayısız nüshalarını matbaa gibi çoğaltıp, muhtaçlara yetiştiren merhum ağabeyimizi rahmet duaları ile anıyoruz.

***

Risale-i Nur Hizmetkârlarından üç Abdullah Çavuş da Ispartalıdır ve üçü de faal nur talebeleridir; her daima Üstadları Bediüzzaman Said Nursi ile irtibat halindedirler. Üçü de askerliklerini “çavuş” olarak yapmışlardır.

İsimler aynı; Abdullah…

Sıfatları aynı; Çavuş…

Memleketleri aynı; Isparta...

Yaşadıkları hizmet dönemleri aynı…

Farklı tarafları; Soyadları…

Bediüzzaman Hazretleri yazdığı mektuplarda bu ağabeylerimizi soyadlarıyla değil, ortak adları ve ortak sıfatları olan “Abdullah Çavuş” olarak hitap eder. Bu sebeple Risale-i Nur’da “Abdullah Çavuş” ismi okunduğu zaman, üç şahsiyet birbiriyle karıştırılabilir veya “Abdullah Çavuş” tek bir şahsiyet zannedilebilir.

Risaleleri okurken üç ‘Abdullah Çavuş’un birbirleriyle karıştırılmaması için onların kolayca tefrik edilebileceği ince ayrıntılar vardır. Şöyle ki:

abdullah-kula.jpg

Üç Abdullah Çavuş’tan birincisi:

İslam­köylü Hafız Ali’nin komşusu ve akrabası Nur Postası Ab­dullah Kula; (1901-1986)

Nur Postası Abdullah Kula’nın adı, Risale-i Nur’da, Hafız Ali ve Atabeyli Abdullah Çavuşla beraber üç yerde geçmektedir.

Hem “Nur postası” olarak, hem de “İslamköylü Hafız Ali ile beraber” zikredilmesinden dolayı, bahsi geçen Abdullah’ın, Abdullah Kula olduğu çok açık ve net olarak kolayca anlaşılabilmektedir.

Zaten diğer iki Abdullah Çavuş’un ‘nur postacılığı da yok.

***

abdullah-sualp.20141108173819.jpg

İkincisi:

Atabeyli Tâhirî Mutlu’nun komşusu Abdullah Sualp’tır. (1889-1976)

Risale-i Nur’da, Abdullah Sualp’ı, diğer Abdullah Çavuşlardan tefrik etmek için adının yanında zikredilen sıfatlara bakmak yeterlidir.

“Tâhir ve Abdullah Çavuş”; “Lütfü’nün bir varisi Abdullah Çavuş”; “Hulusi-i Sâlis Abdullah” ibareleri ile kastedilen, kat’i olarak Abdullah Sualp’tır. Zira Tâhirî ve Lütfü Ağabeyler Atabeylidir ve Abdullah Sualp’ın fiilen, iç içe sıkı münasebetlerinin bulunduğu şahsiyetlerdir.

Külliyatta tam on dört yerde adı geçmektedir. 

***

abdullah-yavaser.jpgÜçüncüsü:

Barlalı, Hz. Üstad’ın Barla’da yakın komşusu Abdullah Ya­vaşer; (1895-1960)

Abdullah Yavaşer, Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin sekiz senelik Barla hayatı sırasında, yakın komşusu ve talebesi olmuştur.

Üstad’ın çok sevdiği ve güvendiği Barla talebelerinden birisidir. Risale-i Nur’da, Abdullah Çavuş olarak sekiz yerde ismi geçmektedir.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum