Risale-i Nur ışığında aile hayatı konuşuldu

Risale-i Nur ışığında aile hayatı konuşuldu

Bursa'da "Risale-i Nur ışığında Aile Hayatı" konulu panel gerçekleştirildi.

Haber: Hüseyin Hiçdurmaz-Funda Demirer-RisaleHaber

Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nde devam eden Bediüzzaman Said Nursi’yi anma etkinliklerinin dünkü bölümünde aile konusu ele alındı. Konuşmacılar Gülay Atasoy, Rukiye Kaşlıoğlu ve Esra Nuray Sezer bu başlık altında Risale-i Nur’da ailenin nasıl ifade edildiğini anlattılar.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği Osmangazi Salonu’ndaki panelde, Bediüzzaman Said Nursi’nin vefatının 51’nci yılında gerçekleştirilen anma programlarının amacının matem değil, asrın davası olduğunu belirten Fidan Atasoy “Bediüzzaman Said Nursi gibi büyük zatların insanlığa yaptığı hizmetler kıyamete kadar devam eder” dedi.

bursa_panel_haberici.20110325172551.jpg

DÜNYA ZEVKLERİNİ YAŞARKEN İMANI UNUTMAMALIYIZ

Panelin ilk konuşmacısı olarak söz alan Rukiye Kaşlıoğlu, İslam dünyasının iman gücüyle ayakta durduğunu ifade ederek, Bediüzzaman Said Nursi’nin kendini dünya zevklerinden arındırarak İslam’ın anlaşılmasına ve insanlığa adadığını dile getirdi.

Değişen zaman ve teknoloji ile insanların da değiştiğini söyleyen Kaşlıoğlu, “İnsanları dünya zevklerine alıştıran kapitalist sistem, dinden uzaklaşmaya neden oluyor. Geçmiş zamanlarda bilmediğimiz ürünler, araçlar ve gereçler şu an hayatımızın bir parçası haline getirilmeye çalışıyor” dedi. Dünya zevklerini yaşarken ahiret inancını unuttuğumuzu vurgulayan Kaşlıoğlu, “Zamanımızın anneleri çocuğun kendisine en çok ihtiyaç duyduğu zamanda çalışıyor. Anneler çocuklarının daha iyi bir yaşam sürmesi için çalışırken ihtiyaç duydukları bu dönemin farkında bile olamıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

“GÜNÜMÜZ KADINI SÜSLÜ BİR PAKET HALİNE GELMİŞTİR”

İkinci konuşmacı söz alan Esra Nuray Sezer ise asrın kadını konusundaki görüşlerini anlattı. Geçmiş dönemlerde kadının toplumda kabul görmemesinin günümüzde cinselliğin artmasına neden olduğunu belirten Sezer, İslamiyet’in dünyanın yanı sıra, adaleti ve kadını da kurtardığını belirtti. Kadın eğer toplum tarafından anlaşılmış olsaydı, günümüzde “Kadınlar Günü” diye bir şey olmayacağını ve kadınların şiddet sonucu depresyona girmeyeceğini söyleyen Sezer, “Asrın kadını süslü paket haline gelmiştir. Ancak bir gün ambalajın yırtılıp çöpe atılacağını unutmuştur” dedi.

Annelerin çocuklarını Allah’ın bir emaneti olarak görmelerini ve ona göre davranmaları gerektiğini dile getiren Sezer, “Çocuğu Fen Lisesi ve ÖSS sınavını kazanamadı diye depresyona giren anneler acaba neden çocuğu namaz kılıp oruç tutmadığında kendini sorumlu tutmuyor” şeklinde konuştu. Kadınların vücutlarını açarak toplumda kıskançlığa sebep olduklarını söyleyen Esra Nuray Sezer sözlerine şöyle devam etti:

“Bediüzzaman Said Nursi tesettüre dikkat çekmiştir. Kadının dış örtülerini üzerlerine almasını istemiştir. Kocalar eşlerini televizyonlardaki İslam’a uygun olmayan sahneleri örnek göstererek eleştirir oldu. Dış dünyada bulunan güzellikleri gören koca hanımının yaptığı fedakarlıkları unutarak onu beğenmez duruma geldi. İç güzelliği unutarak dış güzelliğe önem verilmeye başlandı.”

MÜSLÜMANLARIN CENNETİ AİLEDİR

Panelin son konuşmacısı olan Gülay Atasoy da “Aile Kavramı ve Risale-i Nur’da Aile” konusuna değindi. Müslümanların cennetinin aile olduğunu belirten Atasoy, batı toplumlarının aile yapısını bozmaları ve aile kavramlarına verdikleri değeri yitirmelerinin, dünya üzerindeki ahlaki yapıyı bozduğunu belirtti.

Günümüz insanının evliliği biyolojik bir ihtiyaç olarak görmesinin birlikte yaşamayı ve aile kavramının ortadan kalkmasını yol açtığını belirten Atasoy, “Aile yapısının bozulması en fazla çocukları etkiliyor. Aile yapısı bozuk olan evlerde yetişen çocuklar suç işlemeye daha yatkın oluyor. Aile yapısına özen göstermeyen ülkeler genç neslin intiharları, gayri meşru çocukları ve işledikleri suçları konuşuyor” dedi. Karı koca arasında yaşanan sorunların birbirlerine duyacakları gerçek ve iman dolu bir sevgi ile ortadan kalkacağını belirten Atasoy, “Karı koca birbirlerini Allah’ın emaneti olarak görmeli ve ona uygun davranmalıdır. Unutulmamalıdır ki karı koca ahirette eşlerine yaptıkları ve yapmadıkları için hesap verecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği panelin sonunda konuşmacılara gecenin anısına tüm panelistlere birer plaket verildi.

www.RisaleHaber.com

Bediüzzaman Said Nursi Etkinlikleri