Ramazan'ı daha iyi nasıl yaşarım?

Mehmet Bey, çok istediğim halde Ramazan'ı manevi olarak yaşayamıyorum. Neler tavsiye edersiniz? (Rumuz: Özlem)
Ramazan'la birlikte önümüze o kadar fırsatlar dizilmiş, o kadar imkânlar konmuş ki, hepsi iç içedir.

Bunlardan birisi Ramazan'ın bütünüyle bir bereket mevsimi olmasıdır. Ramazan çok kârlı bir ticarettir.

Mesela, hangi ibadeti yapsak bir koyup bin alıyoruz.

Dünyada böyle bir ticaret var mı hiç? Yüz lira sermaye koyacaksınız, hemen anında yüz bin kazanacaksınız. Yüz koyup, bir sene sonra yüz bin lira kazansanız bile süper bir kazançtır.

Ramazan ayında bir gün oruç tuttunuz, bin gün oruç tutmuş gibi oldunuz.

Bir sayfa Kur'ân okudunuz, bin sayfa okumuş gibi oldunuz. Bir Kur'ân hatmi indirdiniz diyelim, bin hatim yapmış gibi oldunuz.

Bir gece teravih namazı kıldınız, bin gece kılmış gibi sayıldınız Allah katında.

Demek ki, Ramazan bir âhiret pazarı, bir âhiret fuarı. İbadetlerimizin bereketlenmesi için ilkbaharda yağan nisan yağmuru gibidir.

Ramazan ayı boyunca insan melek gibi oluyor. Melekler bir şey yiyip içmezler. Biz de gündüzleri oruç tutuyoruz, bir şey yiyip içmiyoruz. Geceleri namaz kılıyoruz, Kur'ân okuyoruz, zikir ve tespihte bulunuyoruz, İslâmi ve imani sohbetler yapıyoruz.

Böylece bir âhiret adamı oluveriyoruz. Nefsimizin sözünü değil, kalbimizin sözünü dinliyoruz.

Cennetimizi kazanıyoruz Ramazan'da, Kadir Gecesi'nde bir ömürlük ibadet sevabı elde ediyoruz. 83 yıllık bir ibadet. Az bir şey mi? Çalışan için rahmet kapıları sonuna kadar açık duruyor.

Arsanın ve alacağın zekâtı nasıl verilir?

Sayın Paksu, 200 bin TL'lik arsam var, 1 seneyi geçti. Evim, arabam var. Arsanın zekâtı nasıl olacak? Bir de arkadaşıma 10 bin TL borç vermiştim, bunun zekâtını verecek miyim? (Rumuz: Maltepe)

Zekâtı verilecek malın ya ticari yönü olmalı veya altın ve gümüş gibi değeri artan bir özellik taşımalı. Elde dururken de üzerinden bir yıl geçmeli.

Bir insanın evi, arabası, giyim kuşam gibi ihtiyaçlarının zekâtı verilmez. Zekâtını vereceği mallar da en az altı aylık ihtiyaçlarından fazla olmalı.

Bu durumda arsayı ticari bir düşünce taşıyarak değerlenince satmak üzere almışsanız, değeri üzerinden zekâtını verirsiniz. Oturduğunuz evin, arabanın zekâtı olmaz. Borç olarak verdiğiniz parayı aldıktan sonra geçen yıllarının zekâtını verirsiniz.

Göz damlası orucu bozar mı?

Günde 4 defa göz damlası kullanmak zorundayım. Orucuma engel teşkil eder mi? (Rumuz: Esra)

Hayır, etmez. Göze konan damla ve sürülen merhem orucu bozmaz. İster günde bir sefer damlatın, isterseniz 4 defa damlatın, hüküm değişmez. Çünkü gözden boğaza ve mideye bir şey gitmiyor, dolayısıyla oruç bozulmuyor. Fakat buruna damlatılan damladan dolayı oruç bozulur.
Bugün

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.