Rabbimiz! Ancak Sana ibâdet ederiz ve ancak Senden yardım dileriz

Rabbimiz! Ancak Sana ibâdet ederiz ve ancak Senden yardım dileriz

Ayet meali

Bismillahirrahmanirrahim

Cenab-ı Hak (c.c), Fatiha Sûresi 1-7. ayetlerinde meâlen şöyle buyuruyor
[Mekke devrinde nâzil olmuştur, 7 âyettir.]

1-Rahmân, Rahîm olan Allah’ın ismiyle.(1)

2-Hamd, âlemlerin Rabbi (2) olan Allah’a mahsustur.

3-(O,) Rahmândır, Rahîmdir.

4-Dîn (3) (hesab) gününün mâlikidir.

5-(Rabbimiz!) Ancak Sana ibâdet ederiz ve ancak Senden yardım dileriz.

6-Bizi dosdoğru yola hidâyet eyle!

7-Kendilerine ni‘met verdiğin kimselerin yoluna; gazab edilmiş olanların ve dalâlete düşenlerin (yoluna) değil! (Âmîn!)

(1) Bu sûreye, Kur’ân-ı Hakîm’in başlangıç sûresi olması cihetiyle, açan veya açıcı ma‘nâsında “Fâtiha” ismi verilmiştir. Ayrıca, namazın her rek‘atında tekrarlanan yedi âyet olması cihetiyle سَبْعَ الْمَثاَن۪ي denir. Ve Kur’ân’ın bir nevi‘ fihristi, özü, esâsı ve bütün ma‘nâ ve hükümlerine şâmil olması cihetiyle de اُمُّ الْكِتاَبِ [Kitâbın anası] gibi ünvanları olan bu sûrenin daha başka isimleri de vardır. (İbn-i Kesîr, c. 1, 15; Nesefî, c. 1, 29)
“Kur’ân Fâtiha’da, Fâtiha dahi Besmele’de münderic (içinde) olduğuna ehl-i keşif müttefiktirler (ma‘neviyât ehli olan evliyâlar ittifâk etmiştir).” (Zülfikār, 25. Söz, 30)

(2)“Semâvâtta binler âlem var. Yıldızların bir kısmı, her biri birer âlem olabilir. Yerde de her bir cins mahlûkāt birer âlemdir. Hattâ her bir insan dahi küçük bir âlemdir. رَبُّ الْعاَلَم۪ينَ [Âlemlerin Rabbi] ta‘bîri ise, doğrudan doğruya her âlem, Cenâb-ı Hakk’ın rubûbiyetiyle idâre ve terbiye ve tedbîr edilir, demektir.” (Mektûbât, 26. Mektûb, 127)

(3)“ ‘Dîn’ kelimesinden maksad, ya cezâdır (karşılıktır); çünki o gün, hayır ve şerlere cezâ verilecek bir gündür veya hakāik-ı dîniyedir (dînî hakīkatlerdir). Çünki hakāik-ı dîniye o gün tam ma‘nâsıyla meydana çıkar.” (İşârâtü’l-İ‘câz, 16)