Putin tehdit etti: 'ABD çıkarsa karşılık veririz'

Putin tehdit etti: 'ABD çıkarsa karşılık veririz'

Orta Menzilli Nükleer Füze Anlaşmasının önemine vurgu yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin bu anlaşmadan çıkması halinde karşılık vereceklerini söyledi.

Moskova-Washington hattında nükleer anlaşma gerilimi tırmanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin, Rusya'ya Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'na (INF) uymak için 2 ay süre tanımasına Moskova yönetimi tepkili.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gazetecilerin ABD'nin Rusya'yı INF konusunda suçlaması ile ilgili sorularını cevapladı.

Putin, Washington'u uyardı, "Anlaşmadan çekilirlerse karşılık vermek zorunda kalırız." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun açıklamasının geciktiğini söyleyen Putin, "İlk önce Amerikan tarafı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekileceğini açıkladı, ardından bunu niçin yapmaları gerektiğine dair gerekçe aramaya başladı. Temel gerekçe olarak da ‘bu anlaşmayı ihlal etmemiz’ gösterildi. Ancak her zamanki gibi, bizim tarafımızdan bu anlaşmanın ihlal edildiğinde dair bir kanıt gösterilmiyor." ifadesini kullandı.

ABD kongresinin INF sonrasına uygun roketleri yapmak için gereken parayı önceden ayırdığını ifade eden Putin, şunları kaydetti:

"Karar çoktan sessizce verilmişti. Bizim bunu fark etmeyeceğimizi düşündüler. Pentagon’un bütçesiyle bu füzeler geliştiriliyor. Fakat, bu açıklamanın kamuoyuna yapılmasından sonra bunlar ortaya çıkacak. Diğer adım olarak ise birilerini suçlamak gerekiyordu. Elbette Batı için en basit ve bilinen suçlu Rusya’dır. Bu böyle değil, biz bu sözleşmenin ihlaline karşıyız. Eğer bu olursa, uygun bir şekilde buna cevap vereceğiz." 

Daha önce Orta Menzilli Nükleer Silahlar Anlaşması'ndan çıkacağını duyuran Washington yönetimi, NATO dışişleri bakanları toplantısı sonrası Rusya'ya yüklenmiş, Moskova 60 gün içinde anlaşmaya uymaya başlamazsa 6 aylık çekilme sürecini başlatacağını duyurmuştu.

ABD'nin ayrılık kararı

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması'nı ihlal ettiğini belirtmiş, Washington'ın Rusya ile imzalanan anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı.

Trump, "Neden Obama'nın pazarlık etmediğini ya da çekilmediğini bilmiyorum. Nükleer anlaşmayı ihlal etmelerine izin vermeyeceğiz" demişti.

Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması

ABD ile bu ülkenin Avrupa ve Uzak Doğu'daki müttefiklerini korumayı amaçlayan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması, 1987'de Washington'da imzalanmıştı.

Anlaşma, Rusya ve ABD'nin menzili 300-3400 mil olan karadan atılan güdümlü füze almasını, üretmesini ya da test etmesini yasaklıyor. ABD, Rusya'yı sık sık bu anlaşmayı ihlal etmekle suçluyordu.

Kaynak: TRT Haber, AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.