Prof. Turner: Allah’a duâ etme yeteneği olmasa insan bir hiçtir

Prof. Turner: Allah’a duâ etme yeteneği olmasa insan bir hiçtir

Bizim olan yegâne şey O’na ‘yalvarma’ kabiliyetimiz, birer duâdan başka bir şey değiliz

RİSALEHABER

Durham Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Colin Turner, "Allah’a duâ etme yeteneği olmasa insan bir hiçtir" dedi.

Turner'in sosyal medyadaki açıklamasını Muhammed Şeviker çevirdi:

Her bir ihtiyacımız için Allah’a ‘yalvarma’ (duâ etme) yeteneğimiz olmasa biz birer hiçiz ve hiçbir şeye malik değiliz. Rabbimiz kulluğumuz, duamız olmasa hiçbir değerimizin, önemimizin bulunmadığını söyler.

Mesela siz oturup bir şeyler okuyorken akşam öğününün yakın olduğunu fark ettiniz ve yiyeceğinizi hazırlamak için kalkıp mutfağa gittiniz diyelim. Kollarınızı ve bacaklarınızı hareket ettirmek için iradeniz dışında neye ihtiyaç duyulduğunu kesinlikle bilmediğinizden, kullandığınız şey odur, yani iradenizdir. 

Bizim olan yegâne şey O’na ‘yalvarma’ kabiliyetimiz

Hareket etmek için kol ve bacaklarımızı kımıldatma iradesi, Said Nursî’nin fiilî duâ dediği şeyi kapsar. Başka bir ifadeyle, biz hareket etmeyi ‘irade ederiz’ ve O da –eğer irade ederse- hareketimizi yaratır.

‘Sözle dua’ (kavlî duâ) kalplerimizle veya dillerimizle hem bizim hem de eylemlerimizin gerçek Yaradanının O olduğunu ve gerçekten bizim olan yegâne şeyin O’na ‘yalvarma’ kabiliyetimiz olduğunu kabul etmek demektir. Duâ olmasa biz birer hiçiz ve hiçbir şeyimiz yok.

Birer duâdan başka bir şey değiliz

Ve işte bundan dolayı biz gerçekten fakiriz ve O da nihayetsiz derecede zengindir. Eğer bunu unutursak, varlığımız gerisindeki gerçek kudretin kendimiz olduğunu tasavvur etmeye başlarız. Ama öyle bir gücümüz yok. Aslında biz neredeyse birer hiçiz. Birer duâdan başka bir şey değiliz. Veya Kur’ân’ın buyurduğu gibi, “Rabbim size yalnızca kulluk, dua ve yalvarmanızdan dolayı değer veriyor…” (Furkân Sûresi, 77)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum