Peygamber efendimiz uyurken pijama giyer miydi?

Peygamber efendimiz uyurken pijama giyer miydi?

Peygamber efendimiz uyurken pijama giyer miydi? Yoksa günlük giydiği elbiselerle mi uyurdu?

O günkü elbiseler zaten çok basitti. Bu sebeple, gündüz giyilen bazı ince elbiselerle uyumak söz konusu olmuş olabilir. Hırka, cübbe gibi kalın elbiselerin çıkarıldığı da muhakkaktır.

Şemail kitaplarının Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselamın giyim tarzıyla ilgili kısımlarında verilen bilgiler daha çok giyinmede esas aldığı prensipler, giyim tarzı, tercihleri gibi konularda yoğunlaşmaktadır. Uyurken giyilen, bizim pijama olarak tanımladığımız kıyafetinin varlığına işaret olacak bir rivayet, akrabası ve aynı zamanda dönemin kadın doktorlarından olan Şifa bint Abdullah’ın evine Hz. Peygamberin sık sık ziyaret amaçlı gittiği, genellikle öğle istirahatlarını bu hanımın evinde yaptığı, onun da bu sebeple Resul-i Ekrem için özel bir döşek ve pijama (izar) temin ettiği yönündedir.

Şifa Hatun tarafından saklanan bu kıyafetler oğluna bırakılmış, daha sonra da dönemin Medine valisi Mervan b. Hakem tarafından satın alınarak devlet zimmetine intikal edilmiş ancak daha sonraki durumu takip edilememiştir. (bk. İbn Hacer, el-İsabe, 4/241-242; Ali Yardım, Şemail, İstanbul, 1998, s, 346)

Ayrıca Peygaber Efendimizin geceleri giyilen bir elbisesi olduğu ve gün boyu üzerinde taşıdığı elbiseleri yatmadan evvel çıkarıp duvara astığı nakledilmektedir. (İbn el-Cevzi, Vefa, s. 559; Muhammed Hamidullah, İslam Peygamberi, 2/1077)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.