'Petrol fiyatları artışa meyilli'

'Petrol fiyatları artışa meyilli'

İran Petrol Bakanı Zengene, 'Halihazırda arz edilen ham petrol talepten daha fazla. Siyasi etkenler olmazsa petrol fiyatları artışa meyilli' dedi.

İran Petrol Bakanı Bicen Zengene, OPEC ( Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) üyesi ülkelerin hiçbirininpetrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan memnun olmadığını söyledi.

İran 20’nci Petrol, Doğalgaz, Rafineri ve Petrokimya Fuarı’nın açılış törenine katılan Zengene, yaptığı basın toplantısında soruları yanıtladı.

Zengene, petrol fiyatları ve üretim konusunda OPEC’e bir uzlaşma önerisi sunulmasının gündemde olup olmadığına ilişkin bir soruyu, “OPEC’e öneri sunulamıyor maalesef, sadece dua etmek kalıyor geriye. Ancak OPEC üyesi ülkelerin çoğunluğunun görüşü mevcut durumun devam etmesi yönünde değil” şeklinde cevapladı.

“OPEC üyelerinin hiçbiri petrol fiyatlarında şahit olduğumuz dalgalanmalardan memnun değiller” diyen Zengene,  “Bizim de bu konudaki görüşümüz belli.  Halihazırda arz edilen ham petrol talepten daha fazla. Siyasi etkenler olmazsa petrol fiyatları artışa meyilli” diye konuştu.

'Dünya petrol piyasasında kaybettiğimiz payı geri alacağız'

Ülkelerine uygulanan ekonomik yaptırımların dünya petrol üretimindeki paylarını yüzde 60 oranında düşürdüğünü belirten Zengene, “Yaptırımların kaldırılmasının ardından İran dünya petrol pazarında sahip olduğu eski payı geri alacak. Hiçbir koşul altında İran’ın petrol üretimi payını geri almaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İran petrol endüstrisinin toplamda 200 milyar dolardan daha fazla bir sermayeye ihtiyaç duyduğuna işaret eden Zengene, bu rakamı iç kaynaklardan temin etmenin mümkün olmadığını, yabancı kaynak arayışında olduklarını belirtti.

Zengene, basında yer alan ABD’li petrol şirketlerinden oluşan bir heyetin İran’a geleceği yönündeki haberlere ilişkin, “Bu konuyu ne yalanlıyorum ne de teyit ediyorum. Konu hakkında bilgim yok” yorumunu yaptı.

İran ile Katar arasında ortak doğal gaz sahası olan Güney Pars’taki projelere istikrarlı bir şekilde devam edildiğini kaydeden Zengene, “Yaptırımlar kaldırılmasa dahi en fazla üç yıl sonra Güney Pars ortak doğal gaz sahasından üretim kapasitesini günlük 700 milyon metreküpe çıkaracağız. Yaptırımlar kaldırılırsa bunu üç yıldan daha kısa bir sürede gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Almanya’nın daveti üzerine Berlin Enerji Güvenliği Konferansı’na katılacağını aktaran Zengene, şunları söyledi:

“Alman şirketlerinin yöneticileriyle görüşmelerde bulunacağız. Elbette Almanya’nın siyasi makamlarıyla görüşeceğiz. Bu davet ve yine bunun gibi son dönemde Almanya’dan İran’a gelen ekonomi heyetleri, Alman şirketlerinin İran pazarındaki yerlerini yeniden almak isteklerini gösteriyor.”

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.