Pazarlık zamanı

Pazarlık zamanı

TOFAŞ ve Renault fabrikalarında sular durulmadı. İşçilerin eylemi dün de devam etti. Fabrikalardan çıkmayan, üretimi durduran işçiler, işveren ile masaya oturup maaşlarının yükseltilmesini bekliyor

Oyak Renault ve TOFAŞ'ın Bursa'daki fabrikalarında gergin anlar sürüyor. Üretimi durduran ve fabrikalardan çıkmayan işçilerin eylemi dün de devam etti. Ücret artışı isteğiyle 4 gündür fabrikalardan çıkmayan işçilere, diğer işçiler de dışarıdan destek veriyor. İşçiler, haklarını savunmadığını iddia ettikleri Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası ile işverenleri protesto ediyor. Bu fabrikalarda çalışan 10 bini aşkın işçi, zam pazarlığı yapılması için masaya oturulmasını bekliyor.

'VALİ ARABULUCU OLACAK' 
Bursa Valisi Münir Karaoğlu'nun arabulucuğu ile sendika, işveren, işçi temsilcileri ve avukatlar bir araya geleceği belirtiliyor. İşçilerin taleplerinin bir kez daha gündeme getirileceği toplantı ile zam için görüşmeler başlamış olacak. İşçilerin şimdiye kadar bir muhatap bulamadığından yakınan eylemcilerin avukatlarından Deniz Baykal, "İşveren temsilcileri, işçilere, 'Sizlere hiçbir şey vermiyoruz' deyip çekip gitti. Vali'nin kapısını çaldık. Sayın Vali taraf olmayacağını, ama arabuluculuk yapacağını belirtti. Valimiz, sendika, işveren, işçi temsilcileri ve avukatların olacağı bir görüşme ayarlayacağını söyledi" şeklinde konuştu.

'KİMSE İŞSİZ KALMAYACAK' 
Vali Karaoğlu'nun kendisine hiçbir işçinin işten çıkarılmayacağını söylediğini kaydeden Baykal, şöyle devam etti: "Ayrıca fabrikada bir seçim yapılarak sendikanın atadığı değil, işçinin seçeceği kişilerin sendika temsilcileri olması kararı alındı." Bu arada Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, işçilere eylemi bırakmaları çağrısı yaptı, "Bizim sizle bir sorunumuz yok. Artık bitirin" dedi.

NE İSTİYORLAR?
İşçiler, Türk Metal Sendikası'nın, Bosch'ta çalışan işçilere 3 yılı kapsayacak toplu sözleşmede yüzde 60 zam aldığını, ancak kendi haklarını savunmadığını iddia ediyor. Aradaki yüksek zam farkı başta Renault olmak üzere aynı sendikanın yetkili olduğu otomotiv ve yedek parça fabrikalarındaki işçilerin tepkisine sebep oldu. İşçiler, sözleşmelerinin yenilenmesini, Bosch çalışanları ile aralarında oluşan 500 liralık maaş farkının giderilmesini istiyor.

Takvim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.